Nemci v prvem četrtletju več trgovali z ZDA kot s Kitajsko

Posel Forbes Slovenija 9. maja, 2024 20.56
featured image

Združene države Amerike so v prvem letošnjem četrtletju prehitele Kitajsko kot najpomembnejšo trgovinsko partnerico Nemčije, so pokazali Reutersovi izračuni na podlagi uradnih podatkov nemškega statističnega urada.

9. maja, 2024 20.56

Trgovina Nemčije z Združenimi državami Amerike – izvoz in uvoz skupaj – je od januarja do marca znašala 63 milijard evrov, medtem ko je bil znesek za Kitajsko malce manjši kot 60 milijard evrov, so pokazali podatki nemškega statističnega urada.

Za Nemčijo je bila lani Kitajska glavni trgovinski partner že osmo leto zapored. Njuna medsebojna trgovina je obsegala 253 milijard evrov. S tem je Kitajska le za nekaj sto milijonov prehitela ZDA, poroča Reuters.

Nemški izvoz v ZDA naj bi se letos povečal na račun stabilnega ameriškega gospodarstva, je za Reuters preskok razložil nemški ekonomist pri Commerzbanku Vincent Stamer in dodal, da so na to vplivali tudi strukturni dejavniki: “Kitajska se je povzpela po lestvici vrednostne verige in vse bolj proizvaja kompleksnejše izdelke, ki jih je nekoč uvažala iz Nemčije. Poleg tega se nemška podjetja vse več odločajo za lokalno proizvodnjo namesto izvoza blaga na Kitajsko.”

Nemčija, Kitajska, ZDA, zastave
Nemški gospodarski sistem se umika od konkurenčne Kitajske in nagiba k transatlantskemu partnerju ZDA (Foto: PROFIMEDA)

Nemci si želijo večje neodvisnosti od Kitajske

Nemčija je izrazila željo, da bi zmanjšala svojo izpostavljenost Kitajski, pri čemer je navedla politične razlike med državama. Lani je v svojem prvem objavljenem načrtu za Kitajsko Peking obtožila “nepravičnih praks”, vendar pa Berlin ni natančno določil političnih korakov za zmanjšanje odvisnosti.

“Uvoz blaga s Kitajske v Nemčijo se je v prvem četrtletju glede na preteklo leto zmanjšal za skoraj 12 odstotkov, medtem ko je izvoz blaga na Kitajsko padel za malo več kot 1 odstotek”, je za Reuters dejal Juergen Matthes z nemškega gospodarskega inštituta IW. “Zdaj približno 10 odstotkov izvoza nemškega blaga predstavljajo ZDA, delež Kitajske pa je padel na manj kot 6 odstotkov.”

Mathhes opaža, da se za nemški gospodarski model odvija preusmeritev, ki je tudi geopolitično motivirana, vendar pa ni jasno, ali se bo ta nadaljevala. “Če se bo administracija Bele hiše po volitvah v ZDA novembra spremenila in se bolj usmerila v zapiranje trgov, bi ta proces lahko zastal,” je za Reuters dodal Dirk Jandura, predsednik trgovinskega združenja BGA.