Francoski start up umetne inteligence računa na nove stotine milijonov

Posel Forbes Slovenija 9. maja, 2024 11.33
featured image

Razvijalec umetne inteligence Mistral AI, ki je nastal šele pred letom dni, si v novem krogu financiranja obeta 600 milijonov dolarjev investicij.

9. maja, 2024 11.33

Start up na področju umetne inteligence Mistral AI se bliža zaključku novega kroga financiranja, ki bo mlademu francoskemu podjetju prinesel svež kapital in predvidoma potrojil tržno vrednost, poroča Wall Street Journal (WSJ).

Obstoječa vlagatelja General Catalyst in Lightspeed Venture Partners naj bi bila med največjimi vlagatelji v novem krogu financiranja. Mistral naj bi v njem zbral okoli 600 milijonov dolarjev, so za medij dejali viri blizu zadevi.

Investicija vrednoti Mistral je okrog šest milijard dolarjev. To je trikrat več od dvomilijardne valuacije, ki jo je podjetje doseglo v zadnjem krogu financiranja pred pol leta. Decembra lani je Mistral od vlagateljev zbral nekaj več kot pol milijarde dolarjev. Obenem se je zavezal, da bo manjše lastniške deleže prodal tudi nekaterim največjim igralcem v umetni inteligenci, kot so izdelovalec čipov Nvidia in podjetji s programsko opremo Microsoft ter Salesforce.

Timothee Lacroix, Arthur Mensch, Guillaume Lample, Mistral AI
Mistral so maja lani ustanovili Timothee Lacroix, Arthur Mensch in Guillaume Lample. (Foto: PROFIMEDIA)

Tekma s Silicijevo dolino

Mistralov 31-letni izvršni direktor Arthur Mensch pravi, da želi njegovo podjetje v tekmi za umetno inteligenco prehiteti vodilne igralce iz Silicijeve doline, kot sta OpenAI, ki ga podpira Microsoft, in Google. To bodo skušali storiti z razvojem in komercializacijo cenejših, a primerljivo dobrih orodij umetne inteligence za podjetja.

Skupaj z Meta Platforms je Mistral tudi eden največjih podpornikov odprtokodnih generativnih orodij umetne inteligence, s čimer nudi zmogljive različice programske opreme drugim podjetjem za brezplačno uporabo in predelavo. Prejšnji mesec so predstavili svoj najnovejši odprtokodni model.

Kljub novemu kapitalu ostaja vprašanje, ali bo Mistral, ki zaposluje le okrog 60 ljudi, lahko tekmoval z milijardami, ki jih v razvoj umetne inteligence vlagajo tehnološki velikani v ZDA. Toda podjetje s sedežem v Parizu ima že sklenjen dogovor z Microsoftom o distribuciji Mistralovih orodij umetne inteligence v oblačni storitvi Azure. Nekateri Mistralovi modeli so na voljo tudi na platformah v oblaku, ki jih upravljata Google in Amazon, še piše WSJ.

Mistral so maja lani ustanovili Timothee Lacroix, Arthur Mensch in Guillaume Lample. Medtem ko je Mench pred tem delal za Alphabetov laboratorij umetne inteligence Deep Mind, sta Lacroix in Lample delala pri Meta Platforms.