Bodo po Panviti hrvaškega lastnika dobile tudi Celjske mesnine?

Posel Forbes Slovenija 10. maja, 2024 10.03
featured image

Za nakup Celjskih mesnin naj bi se zanimala dalmatinska Mesna industrija Braća Pivac, na podlagi neuradnih informacij poroča časnik Finance.

10. maja, 2024 10.03

Po prevzemu prekmurske Panvite od hrvaškega podjetja Mplus, ki ga obvladuje Stjepan Orešković, bi po poročanju Financ lahko strateški kupec iz Dalmacije prevzel tudi Celjske mesnine.

Najresnejši kandidat za nakup celjskega podjetja je Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca v splitsko-dalmatinski županiji, na podlagi neuradnih informacij navajajo Finance. V podjetju, ki ima v lasti še dve mesnopredelovalni družbi in lastniške deleže v Krašu in Podravki, informacij niso komentirali.

Družba Pivac je leta 2022 ustvarila 628 milijonov evrov prihodkov in zaposluje okrog dva tisoč ljudi.

Celjske mesnine vključujejo znamke ‘Z dežele, vinarsko podjetje Radgonske gorice, Pršutarno ‘S Krasa (nekdaj Pršutarna Lokev), invalidsko podjetje in dve hčerinski družbi v Zagrebu in Beogradu. Po neuradnih informacijah Radgonske gorice ne bodo spadale v prodajni paket, še poročajo Finance. Letni prihodki podjetja se gibljejo okrog 100 milijonov evrov.

mesni izdelki
Celjske mesnine na ravni skupine vključujejo znamko ‘Z dežele, vinarstvo Radgonske gorice in Pršutarno ‘S Krasa. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Je v ozadju spor?

Celjske mesnine vodi direktor Izidor Krivec, ki je tudi večinski lastnik podjetja. Od leta 2017 so v lasti družbe CM Invest iz Celovca, v katerem sta družbenika Amur inženiring Izidorja Krivca (60 odstotkov) in MIF Invest Danila Dujovića, ki je predsednik nadzornega sveta mesno-vinske skupine. Pred tem je družbo lastniško obvladoval Krivec. Iskanje novega lastnika naj bi bilo povezano predvsem s sporom med omenjenima solastnikoma, še pišejo Finance, Krivec pa se na navedbe ni odzval.

Če do prevzema pride, bi šlo za še eno večje slovensko podjetje v kmetijskem in živilskem sektorju, ki so ga v zadnjem času prevzeli hrvaški kupci.