Znani okvirni datumi gradnje JEK2

Novice Forbes Slovenija 9. maja, 2024 20.39 > 9. maja, 2024 20.41
featured image

Priprava osnutka pobude za državni prostorski načrt za JEK2 je v zaključni fazi. Katere pomembne letnice predvideva?

9. maja, 2024 20.39 > 9. maja, 2024 20.41

Z Gen energije, kjer pripravljajo osnutek pobude za državni prostorski načrt za gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), so sporočili, da je priprava osnutka skoraj končana. Generalni direktor Gen energije Dejan Paravan je na današnji seji sveta regije Posavje v Krškem razkril tudi datum priključitve v omrežje.

Po Paravanovih besedah v Gen energiji računajo, da bodo gradivo pristojnemu ministrstvu posredovali do konca meseca. Nato bo verjetno minil še kakšen mesec, da bo gradivo dopolnjeno, potem bo stekel sam postopek, je dejal.

V vladni delovni skupini za projekt JEK2 si po besedah državnega sekretarja v premierjevem kabinetu Danijela Levičarja želijo, da bi bila pobuda za državni prostorski načrt na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo podana še pred referendumom o JEK2, da bo javnost seznanjena, o čem odloča.

Skupaj s pripravo pobude bodo tekle tudi dejavnosti za predstavitev projekta javnosti. Paravan je povedal, da bodo 23. maja projekt predstavili v Krškem, nato bodo sledile predstavitve drugod po Sloveniji. Hkrati bodo v Vrbini odprli projektno pisarno, kjer bodo strokovnjaki na voljo za odgovore v zvezi s samim umeščanjem drugega bloka v prostor.

Kateri so pomembni datumi?

Po načrtovani časovnici naj bi gradbeno dovoljenje za gradnjo drugega bloka pridobili okoli leta 2032, gradnja naj bi trajala sedem let. “Tako naj bi bil JEK2 v omrežje priključen nekje do leta 2040,” je povedal Paravan. Kakšna bo moč drugega bloka in koliko enot bo imel, bo po njegovih besedah znano v kratkem.

Državnemu sekretarju Levičarju se zdi nujno, da pri umeščanju projekta v prostor sodelujejo vsi deležniki, zlasti Mestna občina Krško, in da imajo ti možnost podajati pripombe na predlog državnega prostorskega načrta, ko bo razgrnjen. “Če se bo namreč postopek sprejemanja načrta iz kateregakoli razloga zavlekel, se bo namreč zamaknila tudi priključitev elektrarne na elektroenergetski sistem,” je opozoril.

jedrska elektrarna
Jedrska elektrarna Krško (Foto: BOBO)

Tudi zato bodo v delovni skupini po njegovih besedah poskrbeli, da bodo vsi deležniki seznanjeni s pobudo za državni prostorski načrt, še preden bo ta objavljena.

Danes so gradivo predstavili tudi svetu regije Posavje, ki ga sestavljajo župani vseh šestih posavskih občin. Ti so izrazili zadovoljstvo, da so vključeni v priprave, hkrati pa sprejeli še nekaj sklepov. Z enim od njih so po besedah predsedujočega svetu, župana Bistrice ob Sotli Franja Debelaka izrazili željo, da sodelujejo na sestankih vladne delovne skupine za projekt JEK2. Izrazili so tudi pričakovanje, da bodo pristojni državni prostorski načrt tekoče usklajevali z regijskim razvojnim načrtom.

Regijski razvojni načrt je trenutno v pripravi, vseboval pa bo projekte, ki jih želijo v regiji izpeljati ob umeščanju drugega bloka v prostor. “JEK2 bo imel namreč tako velik vpliv na okolico, da bo treba v njej marsikaj postoriti,” je dejal Debelak. Pričakujejo tudi, da jim bo država za projekte zagotovila sredstva.