Na obzorju rešitev za smučišče Kanin, občina naj bi dobila resno ponudbo

Novice Forbes Slovenija 10. maja, 2024 14.39
featured image

Ponudbo naj bi občina Bovec in ministrstvi za gospodarstvo ter infrastrukturo dobili pred prvomajskimi prazniki in predstavlja resno možnost za rešitev smučišča Kanin.

10. maja, 2024 14.39

Kot je povedal bovški župan Valter Mlekuž, je ponudbo za javno-zasebno partnerstvo dobil tik pred prvomajskimi prazniki. Po njegovih besedah gre za resno ponudbo, a podrobnosti o vlagateljih, s katerimi bi sodelovali tako občina kot država, ne razkriva zaradi zaveze k molčečnosti, poroča STA.

Poudaril je, da je trenutno na potezi država oziroma pristojni ministrstvi, ki bi po njegovih besedah morali organizirati skupni sestanek, na katerem bi lahko dorekli podrobnosti in našli ustrezno rešitev.

Več podrobnosti glede Kanina Mlekuž pričakuje tudi na torkovi seji sveta Severne Primorske razvojne regije, na katero prihaja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Čeprav imajo na dnevnem redu seje predvsem cestno in železniško infrastrukturo, Mlekuž vztraja, da bodo morali spregovoriti tudi o Kaninu.

Konec aprila je Delo poročalo, da naj bi se na ministrstvu za gospodarstvo in za infrastrukturo v imenu srbskih investitorjev oglasil nekdanji slovenskih vrhunski smučar Bojan Križaj.

Križaj naj bi takrat predstavnikom države predstavil potencialni interes srbskega podjetja Trgovinsko preduzeće Ri-komerc Beograd za vlaganja v smučišče Kanin, potencialni tuji investitorji se zanimajo tudi za naložbe v hotel, igrišča za golf in letališče.

Lastnik in direktor podjetja Trgovinsko preduzeće Ri-komerc Beograd je Dejan Ljevnaić, od leta 2017 tudi direktor precej zadolženega Olimpijskega centra Jahorina, ki je v večinski lasti Republike Srbske.

Arčon omenjal dve možni rešitvi

Podpredsednik vlade Matej Arčon je ob nedavnem delovnem obisku v Novi Gorici novinarjem povedal, da se država zaveda, da Kanin potrebuje nov zagon. Kot je dodal, sta na mizi dve možnosti, javno-zasebno partnerstvo ali prenos infrastrukture na državo, ki nato lahko v infrastrukturo investira in jo da v upravljanje.

Arčon je še povedal, da na ministrstvu za infrastrukturo trenutno poteka analiza možnosti, ki bi moralo do konca pomladi oziroma začetka poletja priti do usmeritve, katera od omenjenih možnosti je primernejša.

Tudi Mlekuž poudarja, da si kakršnekoli rešitve želijo čim prej. Veseli ga, da se država zaveda pomena smučišča, na katerem sta trenutno še več kot dva metra snega, še povzema STA.

Smučišče Kanin je od lanske jeseni zaprto, saj krožna kabinska žičnica nima uporabnega dovoljenja, za novo pa občina Bovec kot lastnica nima denarja. Občina sicer pri življenju ohranja upraviteljico smučišča, družbo Sončni Kanin, tako da lahko zaposleni skrbijo za naprave na vrhu smučišča. Na zadnji seji so morali podjetje tudi dokapitalizirati.