Evropski trg borznih debijev okreva

Posel Forbes Slovenija 10. maja, 2024 13.02
featured image

Niz uspešnih prvih javnih ponudb delnic (IPO) v EU je obudil ta tržni segment. Toda manjša podjetja še vedno težko najdejo pot na borze.

10. maja, 2024 13.02

Letošnje prve javne ponudbe delnic (IPO) na evropskih trgih so bile uspešne za podjetja, kot so prevzemna družba CVC, švicarska dermatološka družba Galderma in španski konglomerat lepotnih znamk Puig. Po drugi strani so nekatera druga podjetja načrte za vstop na borzo opustila, poroča Reuters.

Obseg evropskega trga IPO-jev se je letos povečal za štirikrat v primerjavi z enakim obdobjem lani. K temu so prispevali omenjeni borzni debiji. V Amsterdamu je konec aprila na borzo Euronext vstopil CVC, čigar delnica je ob začetku trgovanja znašala 17 evrov. To je več od 14 evrov, postavljenih v okviru prve javne ponudbe. Vlagatelji so izkazali več zanimanja, kot je bilo na voljo delnic, CVC pa pričakuje, da bo z IPO zbral 2-2,3 milijarde evrov.

Na Euronext, ki je največja borza v EU in ena največjih na svetu, je bilo od začetka leta 11 prvih kotacij. V klavrnem lanskem letu jih je borza naštela 64, leto prej pa 83. Glavni izvršni direktor borze Stephane Boujnah je po CVC-jevem borznem debiju dejal, da je “najhujše za nami.”

Glavni izvršni direktor borze Euronext Stephane Boujnah
Glavni izvršni direktor borze Euronext Stephane Boujnah letos pričakuje okrevanje po slabem lanskem letu (Foto: PROFIMEDIA)

Kdo opušča načrte

Trg IPO ni odprt v enaki meri za vsa podjetja. Nekatera opuščajo svoje načrte za IPO. Reuters je prejšnji teden poročal, da je nemški ponudnik cestnih plačil DKV Mobility opustil načrte za uvrstitev na borzo.

Prejšnji mesec je portugalska zavarovalnica Fidelidade, ki jo podpira kitajski Fosun International, odpovedala IPO svoje zasebne bolnišnične podružnice Luz Saude, navajajoč “nestabilnost” trga.

“Trg IPO je odprt za določena sredstva, vendar še nismo na točki, ko bi obstajala cena za vse,” je za Reuters pojasnil Andrew Briscoe, vodja sindikata trgov delniškega kapitala Bank of America za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “Bolj zanimivo bo videti, kaj se bo zgodilo z zaslužki po prvem četrtletju, ker je pot do IPO po naravi bolj naklonjena srednje velikim podjetjem.”

Glavni izvršni direktor Puiga Marc Puig
Glavni izvršni direktor Puiga Marc Puig je 3. maja pozvonil na borzi v Barceloni, kjer je podjetje izvedlo IPO (Foto: PROFIMEDIA)

Uspehi za srednje velika podjetja

Več IPO-jev srednje velikosti je bilo letos uspešnih.

Delnice Renka – dobavitelja menjalnikov za nemške tanke Leopard – so se podvojile od februarske javne ponudbe, medtem ko so se delnice francoskega ponudnika programske opreme za podjetja Planisware podražile za več kot 40 odstotkov. Oba lani nista uspela kotirati, vendar sta se letos vrnila s posli, ki so jih podprli temeljni vlagatelji.

Obrambno podjetje Theon International in atensko mednarodno letališče prav tako trgujeta nad cenami ob prvi kotaciji.

“Vendar pričakujemo, da bodo delnice z majhno in srednjo kapitalizacijo v naslednjih 12 mesecih začele delovati glede na njihovo relativno vrednost,” je dejal Saadi Soudavar iz Deutsche Bank.

Prva javna ponudba delnic (IPO)
Uspešne prve javne ponudbe delnic v EU so letos izvedla tudi nekatera srednje velika podjetja (Foto: PROFIMEDIA)

Obeti

Nedavna oživitev IPO po dveh letih utišane dejavnosti je posledica boljših gospodarskih obetov, ki so privedli do rasti delnic. Prav tako se povečuje pritisk na sklade zasebnega kapitala, ki so se okrepili v obdobju nizkih obrestnih mer, da vrnejo denar svojim vlagateljem.

Pričakuje se, da bo preostanek leta vseboval več transakcij, ki bodo verjetno uspešne pri vlagateljih, je za Reuters dejal Alex Watkins, sovodja mednarodnega upravljanja poslovnih vsebin pri JPMorganu, ki opisuje splošno stanje na trgu kot veliko bolj zdravo.

Med letošnjimi kandidati je italijanska modna znamka Golden Goose, ki razmišlja o IPO v Milanu že naslednji mesec, so za Reuters povedali viri, ki so seznanjeni s tem. Družba in njen lastnik, podjetje zasebnega kapitala Permira, nista želela komentirati.

Španski dobavitelj zamrznjenih pekovskih izdelkov Europastry se prav tako pripravlja na potencialno kotacijo pred poletnimi počitnicami, je za Reuters povedal vir blizu zadevi. Tiskovni predstavnik Europastryja ni želel komentirati.

Na vstop na borzo se pripravljajo tudi nemška transportna skupina Flix, španska modna skupina Tendam in skupina za rezervacije hotelov med podjetji Hotelbeds. Nemški akademski založnik Springer Nature je že izbral banke, s pomočjo katerih bo letos izvedel prvo javno ponudbo delnic, še piše Reuters.