Nove podrobnosti o hrvaškem vstopu v Celjske mesnine, ki je tik pred vrati

Posel Marko Rabuza 14. maja, 2024 16.02
featured image

Hrvaško prehrambno podjetje Mesna industrija Braća Pivac naj bi po neuradnih informacijah Forbes Hrvaške odkupilo 40-odstotni delež Celjskih mesnin do konca tega tedna.

14. maja, 2024 16.02

Pretekli teden je, le nekaj dni po napovedani prodaji prekmurske Panvite hrvaškemu Mplusu, zakrožila še informacija, da bodo novega lastnika dobile tudi Celjske mesnine.

Tudi v tem primeru naj bi, kot so neuradno poročale Finance, kupec prihajal iz južne sosede – Mesna industrija Braća Pivac.

Forbes Hrvaška zdaj poroča, da naj bi bil posel sklenjen kmalu, po njihovih informacijah do konca tedna. Takrat naj bi bile znane tudi preostale podrobnosti posla.

Mesna industrija Braća Pivac naj ne bi kupila večinskega deleža podjetja, ampak 40-odstotni delež MIF Investa Danila Dujovića v celovškem CM Invest, ki od leta 2017 obvladuje Celjske mesnine. Večinski, 60-odstotni lastnik naj bi prek Amur Inženiringa tako ostal direktor Izidor Krivec.

Krivec naj bi ostal na vrhu podjetja

Po neuradnih informacijah Forbesa Hrvaška naj Dujović, ki je predsednik nadzornega sveta mesno-vinske skupine, ne bi bil aktivneje vključen v vodenje Celjskih mesnin.

Krivec naj bi po njihovih informacijah z vstopom Braće Pivac dobil svež kapital in dodatno moč v distribuciji, vseeno pa naj bi še naprej vodil Celjske mesnine.

Braća Pivac naj bi zanimal predvsem del podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo mesnin, predvsem kraškega pršuta, kjer naj bi se podjetji dopolnjevali, saj Hrvati ponujajo dalmatinski pršut in druge mesne izdelke z lokalnim pečatom iz Vrgorca in Dalmacije.

Ideja novega solastnika je, da bi podjetji skupaj izkoristili že obstoječe distribucijske poti in dopolnili svojo ponudbo.

Ob tem naj novega hrvaškega partnerja ne bi zanimal del podjetja, ki se ukvarja z vinarstvom. Celjske mesnine imajo namreč pod svojim okriljem tudi Radgonske gorice in najemajo državna kmetijska zemljišča. Spomnimo, ob napovedanem prevzemu Panvite se je v slovenski prehrambni industriji vnela vroča debata, ali bi morali spremeniti zakonodajo na tem področju.