Kako “milenijska Birkin torbica” osvaja svet, ponekod jo celo zmanjkuje

Dobro življenje Forbes Slovenija 10. maja, 2024 19.01 > 10. maja, 2024 19.08
featured image

Japonska znamka hitre mode Uniqlo je s torbico Round Mini Shoulder Bag ustvarila viralni hit na družbenih omrežjih. Izdelek je zdaj med najbolj prodajanimi na več trgih.

10. maja, 2024 19.01 > 10. maja, 2024 19.08

Ikonična in pregrešno draga torbica Birkin, ki jo izdeluje francoski proizvajalec luksuznih dobrin Hermes, ima mnogo bolj dostopno konkurenco. V zadnjih dveh letih je hit na družbenih omrežjih postala torbica japonske znamke hitre mode Uniqlo, poroča Bloomberg.

Torbica Round Mini Shoulder Bag ima več vzdevkov, med njimi ‘milenijska Birkin torbica’, ‘banana torbica’ in ‘torbica Mary Poppins’. Uniqlo jo je lansiral že leta 2020, priljubljena pa je postala leta 2022. Takrat je vplivnica Caitlin Phillimore na TikToku objavila video, v katerem iz omenjene torbice vleče kopico predmetov, vključno z denarnico, vazelinom, škatlo piškotov, ključi, polnilcem za telefon, slušalkami in fotoaparatom.

Ko se je video razširil po spletu, je prodaja poskočila, kar je ponekod privedlo po pomanjkanja tega izdelka. Torbica je postala najbolje prodajan izdelek na nekaterih trgih. Podjetje Fast Retailing, ki ima v lasti znamko Uniqlo, z Bloombergom ni delilo podatkov o prodaji, so pa potrdili, da torbica ostaja med najbolje prodajanimi izdelki na več trgih.

Koliko stane torbica

Za torbico je na domačem japonskem trgu treba odšteti 1.500 jenov, kar je slabih devet evrov. V EU je cena 14,9 evra, v ZDA pa 19,9 dolarja oziroma 18,5 evra.

Uniqlo je konec lanskega decembra vložil tožbo proti kitajskemu tekmecu Shein, v kateri trdijo, da je slednji prekopiral prav to priljubljeno torbico. Uniqlo od Sheina zahteva umik torbice iz prodaje in plačilo odškodnine.

Fast Retailing v letošnjem poslovnem letu, ki se bo končalo avgusta, pričakuje dobrih tri tisoč milijard jenov prihodkov (slabih 18 milijard evrov). To je 9,5 odstotka več kot v preteklem poslovnem letu.

Največji izdelovalec oblačil v Aziji je sredi širitve na globalne trge. Prodaja raste v ZDA in Evrope, nove trgovine pa Fast Retailing odpira tudi v jugovzhodni Aziji, Indiji, Avstraliji in na Kitajskem. V letu 2023 je podjetje s prodajo v tujini ustvarilo 56 odstotkov prihodkov, še piše Bloomberg.