Eni najbogatejših Slovencev v 300-milijonskem projektu v Srbiji

Posel Bojana Humar 14. maja, 2024 05.30
featured image

V projektu Industrijski park Beograd sta glavna Klemen in Matija Šešok in nekdanji outfitovci. Zdaj začenjajo graditi deveti skladiščni objekt v izmeri dobrih 28.000 kvadratnih metrov.

14. maja, 2024 05.30

Finadria Gmbh, ki je v lasti Klemna in Matije Šešoka (tudi solastnika Iskre), je skupaj s partnerjema, podjetjema Mlado in Ilana, začela gradnjo 9. objekta v Industrijskem parku Beograd (IPB). Projekt so začeli razvijati leta 2007 v Šimanovcih pri Beogradu. Prvo halo so odprli leta 2015. Financirali so jo z dvomilijonskim posojilom banke Unicredit. Gre za enega največjih logističnih centrov v regiji.

Povpraševanje po skladiščih presega ponudbo

Sedem skladiščnih hal, kolikor so jih doslej zgradili postopoma v 17 letih, se razteza na skupni površini 89.411 kvadratnih metrov.

“Za razjasnitev, hale številčimo po vrstnem redu pridobljenih gradbenih dovoljenj. Za osmo halo smo že pridobili gradbeno dovoljenje, je pa še ne gradimo,” je za Forbes Slovenija pojasnil Matija Šešok. Deveta hala bo merila dobrih 28.000 kvadratnih metrov površin.

Gradnja hal in naložbe v zemljišče so vse partnerje skupaj doslej stale več kot sto milijonov evrov, so poudarili v Iskri. Imajo dva velika najemnika skladišč, to sta Milšped in TLS. “To je nekoliko specifično, saj veliki logisti vzamejo cele hale v najem in jih oddajajo naprej manjšim uporabnikom v podnajem ali pa tržijo storitev skladiščenja in samega transporta,” je pojasnil Šešok.

Kot je še dejal Matija Šešok, so se pred skoraj dvema desetletjema za ta projekt odločili, ker so verjeli, da ima Srbija prihodnost v logistiki. “Naša lokacija leži ob glavni tranzitni poti od zahodne Evrope proti Balkanu, pri Beogradu, ki je milijonsko mesto. Nismo se zmotili. Trenutno povpraševanje po halah presega ponudbo,” je zapisal Šešok.

V načrtu skoraj pol milijona kvadratnih metrov skladišč

Trenutno s projektom IPB ustvarijo štiri milijone evrov prihodkov na leto. Dobička ne razkrivajo, povedo le, da znaša marža EBITDA na zgrajenih objektih več kot 85 odstotkov, kolikor je običajno za to dejavnost. Zaposlenih imajo pet ljudi, sodelujejo pa tudi z zunanjimi izvajalci na projektih gradnje. Kot so povedali, od srbske države ali lokalnih oblasti doslej niso prejeli nikakršnih subvencij.

Dejali so, da deveti objekt v okviru projekta IPB še zdaleč ni zadnji. Skupaj načrtujejo na zemljišču, ki ga imajo, zgraditi 30 objektov, ki se bodo raztezali na 450.000 kvadratnih kilometrih. Kdaj bo zgrajenih vseh 30 hal? “Gremo objekt po objekt. Ker imamo res veliko površino, ki je zazidljiva, to je 1.800.000 kvadratnih metrov, računam, da bo to v roku 10 do 15 let,” je pojasnil Šešok.

Po oceni bodo za dokončanje vseh objektov potrebovali še, čez palec, 230 milijonov evrov, odvisno od cene gradnje takrat, saj imajo zemljišče že v celoti v lasti. Ko bo park stal v celoti, si obetajo med 30 in 40 milijonov evrov prihodkov letno, odvisno od višine najemnine.

IPB
Trenutno s projektom IPB ustvarijo štiri milijone evrov prihodkov na leto (Foto: ipb.co.rs)

Kdo so partnerji v projektu

V projektu IPB so glavni partnerji tri podjetja. Že omenjena Finadria bratov Šešok, tudi solastnika Iskre. Skupaj z očetom se na lestvici najbogatejših Slovencev, ki jo pripravljajo pri reviji Finance Manager, uvrščata na peto mesto z ocenjeno vrednostjo premoženja v višini 270 milijonov evrov.

Največja lastnika podjetja Mlado sta s po 30,4-odstotnim deležem Iskra in Tarmea7. Zadnje ima sedež na Cipru, v ozadju katerega je Marko Pistotnik. Ta je bil z 18,45-odstotnim deležem eden večjih lastnikov družbe Outfit7 s slavnim govorečim mačkom Tomom.

Kot je znano, so Outfit7 leta 2017 prodali za okoli milijardo dolarjev. Nekateri so del kupnine vložili tudi v projekt IPB. Pistotnikovo premoženje so v Finance Managerju lani ocenili na 210 milijonov evrov. V podjetju Mlado je še en nekdanji outfitovec, Matej Romih, s 5,66-odstotnim deležem.

Drugo podjetje je Ilana, v katerem je z 48,74-odstotnim deležem največji lastnik slovaška družba BHM Logistics II. Na njeni spletni strani je mogoče prebrati, da se specializira za logistične in industrijske nepremičnine v srednji in vzhodni Evropi. Pistotnik ima delež tudi v Ilani, in sicer 15,74-odstotnega. Prav tako Iskra, in sicer 4,36-odstotnega. IPB naložbe, v katerih imata po polovični delež Finadria in Matija Šešok, pa ima okoli 18,5 odstotka lastništva Ilane.

Kmalu bodo zasadili lopato tudi na Jesenicah

V okviru družbe Mlado se pripravljajo tudi na gradnjo še enega logističnega centra, je dejal Šešok, in sicer na Jesenicah za že znanega dolgoročnega najemnika. Gre za skladišče in pakirnico ter pisarne v velikosti 8.000 kvadratnih metrov. Zemljišče že imajo, čakajo še na gradbeno dovoljenje.

Kdo je najemnik, zaradi poslovne zaupnosti ne razkrivajo. Povedali so le, da gre za znano blagovno znamko. Vrednost naložbe je sedem milijonov evrov, dokončana pa naj bi bila v prvem četrtletju prihodnje leto.