Dončićev dres med najdražjimi pri prestižni avkcijski hiši

featured image

Ameriška košarkarska liga NBA in svetovno znana avkcijska hiša Sotheby’s sta pred kratkim sklenili sodelovanje in boste izvedli več dražb in prodaj dresov košarkarskih zvezdnikov.

12. maja, 2024 19.04

Sodelovanje med NBA in Sotheby’s bo v prihodnjih letih prineslo več dražb košarkarskih dresov, ki so jih zvezdniki iz lige nosili na tekmah. Med njimi bodo tudi redki primerki iz finalnih serij in All-Star tekem.

“Naša pot v svet športnih spominkov je skladna z našim širšim poslanstvom širjenja dostopa do izjemnih predmetov. Veselimo se, da bomo zagotovili platformo, ki bo navijačem in zbirateljem omogočila, da si del zgodovine NBA lastijo z neprimerljivo višjo stopnjo zaupanja in gotovosti,” je dejal vodja oddelka modernih zbirateljskih predmetov pri Sotheby’s Brahm Wachter.

Do zdaj so izvedli štiri dražbe, na treh pa je bil tudi dres Luke Dončića. Najvišjo ceno je dosegel njegov dres iz lanskega božiča, ko je ob zmagi proti Phoenix Suns končal pri kar 50 točkah, 15 podajah in šestih skokih. Na tej tekmi je Dončić vstopil tudi v klub 10.000 doseženih točk. Omenjeni dres so prodali za 50.000 dolarjev.

Dražba Sotherbys
Od Dončićevega dresa je dražji le primerek Stepha Curryja (Foto: Zajem zaslona)

Trenutno poteka prodaja 60 dresov iz sezone 2022-2023, tako iz rednega dela sezone kot tudi končnice. Med njimi je tudi dres slovenskega košarkarskega asa Luke Dončića, cena pa je postavljena pri 15.000 dolarjih (med trenutno ponudbo je Dončićev dres drugi najdražji in zaostaja le za odličnim strelcem za tri točke Stephenom Curryjem iz Golden State Warriors).

Dres za domače tekme je Dončić nosil na tekmi proti Los Angeles Clippers 15. novembra leta 2022, Dallas pa je tekmo dobil s 103:101. Slovenski virtuoz pod košem je tekmo končal s 35 točkami, 11 skoki, petimi podajami in tremi ukradenimi žogami. Velikost dresa je 54, na spletni strani pa je navedeno, da je ohranjenost dresa 3/5.

Pred koncem sezone svetovno znana avkcijska hiša pripravlja še šest dražb, s posebnimi dresi iz končnice in finalne serije, ki se bo začela 6. junija. Nekatere dražbe bodo v živo, druge pa bodo potekale prek spleta.