Republika Srbska mora slovenskemu podjetju plačati 46 milijonov evrov odškodnine

Novice Forbes Slovenija 13. maja, 2024 14.28
featured image

Entiteta BiH Republika Srbska bo morala slovenskemu podjetju Viadukt izplačati 46 milijonov evrov odškodnine zaradi enostranske prekinitve pogodbe za izgradnjo hidroelektrarn na reki Vrbas.

13. maja, 2024 14.28

Arbitražni svet v Londonu je v začetku meseca zavrnil zahtevo Republike Srbske za razveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča v Washingtonu, kar pomeni, da mora entiteta BiH slovenskemu podjetju Viadukt izplačati 90 milijonov konvertibilnih mark (46 milijonov evrov) odškodnine zaradi enostranske prekinitve pogodbe o izgradnji hidroelektrarn na Vrbasu, poročanje Capitala povzema STA.

Vlada entitete BiH je leta 2004 s HES Vrbas, katerega večinski lastnik je slovenski Viadukt, podpisala 165 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo za izgradnjo dveh hidroelektrarn.

Leto pozneje je okoli 20.000 Banjalučanov podpisalo peticijo proti temu projektu. Ker projekta tudi po desetih letih niso izpeljali, so pogodbo septembra 2015 razdrli, navaja Capital.

HES Vrbas je oktobra 2015 na vlado Republike Srbske vložil odškodninski zahtevek zaradi odpovedi pogodbe. Ker je vlada zahtevo zavrnila, je Viadukt kot večinski lastnik HES Vrbas leta 2016 v Washingtonu vložil zahtevo za arbitražo z BiH.

Vlada se je pritožila, vendar jih je arbitražno sodišče zavrnilo

Arbitražno sodišče v Washingtonu je leta 2022 razsodilo, da mora Republika Srbska Viaduktu izplačati 90 milijonov konvertibilnih mark odškodnine.

Vlada entitete je nato vložila zahtevo za razveljavitev te odločitve in dala brezpogojno jamstvo, da bo dolg poplačala, če odločba ne bo razveljavljena.

Pravni zastopnik Viadukta Predrag Baroš je za Capital potrdil, da je arbitražno sodišče 1. maja sprejelo odločitev in v celoti zavrnilo zahtevo za razveljavitev arbitražne razsodbe. Pojasnil je še, da je bila s sklepom arbitražnega sodišča razveljavljena tudi blokada izvajanja postopka izvršbe.