Petrol bo s partnerji gradil skoraj 1.000 električnih polnilnic

Novice Forbes Slovenija 13. maja, 2024 12.50
featured image

Petrol je bil skupaj s podjetji Allego, Emobility Solutions in GreenWay izbran za postavitev polnilne infrastrukture za električna vozila na koridorjih vseevropskega prometnega omrežja.

13. maja, 2024 12.50

Namen evropskega projekta Cross-E je postavitev visokozmogljivih polnilnih mest za električna vozila na ključnih tranzitnih poteh in pristaniščih po Evropi, s čimer želi Evropska komisija uresničiti vizijo prihodnosti ničelnih izpustov pri potovanjih z električnimi vozili po Evropi, so zapisali v sporočilu za javnost. Skupno bodo postavili 911 visokozmogljivih polnilnih mest na 238 lokacijah.

Konzorcij štirih podjetij bo polnilnice postavil na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in Nizozemskem ter v Sloveniji, Belgiji in Italiji. Do zaključka projekta, ki je predviden za oktober 2026, si bodo prizadevali za postavitev 838 polnilnih mest za lahka električna vozila (150 do 350 kilovatov moči) in 73 polnilnih mest za težka električna vozila (350 kilovatov moči).

Petrol v sklopu projekta načrtuje postavitev 65 polnilnih mest na 20 lokacijah v Sloveniji, od katerih bo devet primernih tudi za polnjenje težkih vozil, ter 40 polnilnih mest na 15 lokacijah na Hrvaškem, od katerih bo osem primernih za težka vozila, so navedli.

Od Bruslja bodo dobili 34 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Vse polnilnice bodo dostopne 24 ur na dan vse dni v letu ter bodo omogočale različne načine plačevanja. Vzpostavitev prvih polnilnic za težka vozila bo po navedbah Petrola predstavljala tudi osnovo za nadaljnje širjenje infrastrukture v navedenih državah.

Podjetja bodo za izvedbo projekta namenila skupno 130 milijonov evrov, pri čemer si od Bruslja obetajo 34 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Projekt bi lahko pospešil uporabo električnih vozil

Član uprave Petrola Marko Ninčević je pozdravil sodelovanje s partnerskimi podjetji kot del spodbujanja zelenega prehoda.

“S širjenjem omrežja polnilnic v Petrolu izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se tako dodatno umeščamo kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji,” je dejal.

Kot so še zapisali v Petrolu, lahko projekt Cross-E pospeši uvajanje električnih vozil v evropski vozni park, s čimer pomembno prispeva k zmanjšanju izpustov ogljika. “Ta skupni trud ne le podpira zeleni prehod, ampak tudi vodi v čistejši zrak, zdravo družbo in trajnostno prihodnost za prihodnje generacije,” so zapisali.

Evropska komisija je projekt izbrala v okviru razpisa iz instrumenta za infrastrukturo za alternativna goriva. Finančno je podprt z Instrumentom za povezovanje Evrope (CEF).