Petmilijonska naložba celjskega podjetja v Kragujevcu

Posel Forbes Slovenija 12. maja, 2024 20.57
featured image

Celjski Kovintrade je aprila v Kragujevcu v Srbiji odprl novo skladišče, za katero so namenili pet milijonov evrov.

12. maja, 2024 20.57

Kot je za STA povedal predsednik uprave Kovintrade Jože Kastelic, je imelo podjetje prej skladišče v najemu, a brez možnosti širitve in rasti. Zato so se odločili za gradnjo lastnega skladišča velikosti pet tisoč kvadratnih metrov, ob tem pa so uredili tudi 500 kvadratnih metrov pisarniških prostorov.

Po Kasteličevih besedah gre za nadaljevanje uspešnega poslovanja na trgu Srbije, dela Romunije ter BiH na področju visoko legiranih materialov in storitev razreza. Za to področje iščejo tudi kader za vodenje hčerinskega podjetja v Srbiji.

“Veliko projektov se zamika”

Kovintrade, ki v Sloveniji zaposluje okoli 200 ljudi, v podjetjih v tujini pa še okoli 150, je lani ustvaril 250 milijonov evrov prihodkov, kar je 25 odstotkov manj kot leta 2022. Dobiček družbe je znašal nekaj manj kot pet milijonov evrov, potem ko je bil leto prej pri 18 milijonih evrov.

Osnovna dejavnost Kovintrada je trgovina z izdelki črne in barvne metalurgije ter surovinami, kakršne so ferolegure, barvne kovine in jekleni odpadki. Ukvarjajo pa se tudi z inženiringom in trženjem ogrevalne tehnike.

Kastelic je za STA pojasnil, da je lani v drugi polovici leta prišlo do ohlajanja trga, recesija je po njegovih besedah zajela celotno Evropo. To je vplivalo tudi na močno znižanje cen njihovih izdelkov.

Razmere v panogi ostajajo podobne tudi letos, vpliv nemškega in ostalih trgov se pozna na ravni naložb in povpraševanj, je povedal. “Veliko projektov se zamika za nekaj mesecev. V skupini Kovintrade še poslujemo skladno z načrtom, a je iz meseca v mesec težje. Upamo, da prvi znaki rasti indeksa nabavnih menedžerjev Slovenije in malo bolj optimistične informacije prinašajo optimizem predvsem za drugo polovico leta,” je dejal Kastelic.

Glede na pričakovano nizko gospodarsko rast, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše, letos pričakujejo podobne rezultate kot lani.

Avtomatizacija skladišča v Štorah

Podjetje trenutno izvaja večjo naložbo v avtomatizacijo skladišča v Štorah, ki je ocenjena na štiri milijone evrov, v načrtu imajo prenovo sistema za nadzor poslovanja podjetja in digitalizacijo poslovanja družbe.

Največji lastnik podjetja Kovintrade je prek podjetja Bartimaeus Jovan Lukovac, ki ima v lasti slabo tretjino vseh delnic.