Ameriška tehnološka velikana v Franciji napovedala večmilijardni naložbi

Novice Marko Rabuza 13. maja, 2024 10.42
featured image

Amazon in Microsoft sta napovedala za več milijard evrov investicij v Franciji.

13. maja, 2024 10.42

Amazon je napovedal, da bo vložil 1,2 milijarde evrov v infrastrukturo, ki bo zagotavljala oblačne storitve v glavnem mestu Francije Parizu, s tem pa želijo podpreti razvoj umetne inteligence. Naložba naj bi omogočila 3.000 zaposlitev, poroča Reuters.

Ob tem milijardna naložba vključuje tudi podporo logistični infrastrukturi v regiji Auvergne-Rhône-Alpes.

Francija je v zadnjem obdobju postala priljubljeno središče za različna podjetja s področja umetne inteligence, dodaja Reuters. Med drugim iz Francije prihaja Mistral AI, ki na področju umetne inteligence meša štrene tudi z odprtokodnimi produkti, in Poolside. Prav tako sta v Franciji svoja raziskovalna centra odprla tudi velikana Meta in Google.

Amazon je od leta 2010 v Franciji vložil več kot 20 milijard evrov, v svojih dejavnostih v oblaku in spletni trgovini ima več kot 22.000 zaposlenih.

“Ta delovna mesta dopolnjujejo 2.000 delovnih mest, ki smo jih napovedali za leto 2024,” je dejal področni vodja za francoski trg pri Amazonu Frédéric Duval.

Del naložbe naj bi uporabili tudi za širitev svojega logističnega omrežja, da bi povečali hitrost dostave in zmanjšali emisije ogljikovega dioksida.

Microsoft po Nemčiji še v Francijo

Še večjo naložbo je na vrhu “Izberi Francijo” napovedal Microsoft. Vložil bo štiri milijarde evrov v izgradnjo infrastrukture v oblačne storitve in umetno inteligenco. Vrh je potekal v organizaciji francoskega predsednika Emmanuela Macrona, čigar cilj je privabiti tuja podjetja in narediti Francijo finančno središče Evropske unije.

Ameriško podjetje želi do leta 2027 v tej evropski državi pomagati usposobiti milijon ljudi in podpreti 2.500 zagonskih podjetij, so zapisali v izjavi za medije.

V začetku leta je Microsoft predstavil partnerstvo in 15 milijonov evrov vredno naložbo v pariško zagonsko podjetje Mistral AI, ki konkurira podjetju OpenAI.

Francija se je v zadnjem obdobju močno usmerila v umetno inteligenco, kar se ne nazadnje kaže tudi z vlaganji državnih skladov in domačih milijarderjev v podjetje Mistral in Kyutai, neprofitno organizacijo za raziskave umetne inteligence, poroča Bloomberg.

Microsoft je sicer v začetku leta podobno investicijo kot v Franciji napovedal tudi v Nemčiji. Tam bodo vložili 3,2 milijarde evrov.