Cene bencina: se bodo spreminjale redkeje?

Novice Forbes Slovenija 14. maja, 2024 14.03
featured image

V javni obravnavi so spremembe uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov.

14. maja, 2024 14.03

Nov predlog ministrstva za okolje, podnebje in energijo predvideva spremembo pri določanju cen goriv. Namesto na vsak dva tedna bi se po novem cene bencina spreminjale le vsakih 28 dni oziroma na štiri tedne.

To bi pomenilo, da bi se cene spreminjale dvakrat bolj poredko kot do zdaj. Predlog vključuje 95-oktanski bencin, dizelsko gorivo in kurilno olje.

Predlog bo zdaj deset dni v javni obravnavi, ko se nanj lahko vlagajo pripombe. Uredba naj bi začela veljati 18. junija, njena veljavnost pa je eno leto.

Cene bencina in dizelski gorivi na servisih zunaj avtocest se od junija 2022 izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov, kar pa se bo spremenilo na 28 dni, če bo sprejeta nova uredba.

Z ministrstva so sicer še ob zadnji spremembi cen 7. maja zapisali, da bo takšen sistem ostal v veljavi tudi v prihodnje.

Na ministrstvu so za STA povedali, da spremembo predlagajo, ker si želijo bolj stabilne in predvidljive cene.

Komentarje glede predloga zbirajo do 27. maja.