Eno večjih slovenskih podjetij tarča kibernetskega napada

Novice Forbes Slovenija 14. maja, 2024 11.16 > 14. maja, 2024 11.36
featured image

Slovenski dobavitelj avtomobilski industriji je bil tarča kibernetskega napada.

14. maja, 2024 11.16 > 14. maja, 2024 11.36

V škofjeloškem podjetju LTH Castings se je v prejšnjih dneh zgodil kibernetski napad. Zaradi tega nekateri sistemi v podjetju niso delovali.

“Težave odpravljamo. Z dogodkom smo seznanili organe pregona in Urad Vlade RS za informacijsko varnost,” so v podjetju odgovorili na novinarska vprašanja.

Dodatnih informacij zaradi poteka preiskave ne podajajo. Za kakšno vrsto napada gre in kakšen je njegov obseg, tako še ni znano.

Podrobnosti napada niso razkrili niti v nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost (SI-CERT), kjer so nam sicer pojasnili, da napadi na podjetja v Sloveniji še zdaleč niso novost. Poznamo več vrst, od phishing napadov do vdorov v poslovno komunikacijo.

LTH Castings
Podjetje LTH Castings v Ljubljani. Sedež podjetja je v Škofji Loki. (Foto: Google Maps)

Po besedah enega od njihovih strokovnjakov za kibernetsko varnost Tadeja Hrena lahko največjo škodo podjetju ustvarijo izsiljevalski virus oziroma ‘ransomware’. Pri teh poskušajo napadalci na različne načine pridobiti administratorske pravice na domenskem strežniku, kjer na sisteme namestijo program, ki zašifrira vse dokumente. Za šifrirni ključ nato zahtevajo odkupnino.

“Škoda je lahko ogromna, saj se lahko zaradi takšnega napada ustavi celotno podjetje. Na srečo ti niso tako pogosti, a vseeno so realna grožnja,” je dodal Hren.

Da spletni goljufi ne počivajo, so marca opozorili na Združenju bank Slovenije, kjer so poudarili pomen samozaščite na spletu. Policija je lani sicer zabeležila padec števila romantičnih goljufij in prevar nigerijskih princev, a je poskočilo število investicijskih goljufij.