Najbolj slavni klepetalni robot se po novem tudi spogleduje in uči matematiko

Tehnologija Marko Rabuza 14. maja, 2024 12.31
featured image

Podjetje OpenAI je predstavilo najnovejšo različico GPT-4o, ki se zna tudi spogledovati in omogoča učenje matematike.

14. maja, 2024 12.31

Nova verzija ChatGPT je na voljo vsem, vseeno pa bodo imeli tisti s plačljivo verzijo nekaj več spomina. Od prejšnjih verzij je hitrejša in zasnovana tako, da se zna v pogovoru odzivati tudi klepetavo in včasih celo spogledljivo, poroča BBC. Na voljo naj bi bil od prihodnjega tedna.

Nova različica zna brati slike in videoposnetke ter se o njih pogovarjati, prevajati jezike in prepoznavati čustva na podlagi vizualnih izrazov. Ima tudi spomin in lahko prikliče stare odgovore.

Mogoče ga je prekiniti in ima lažji pogovorni ritem – med postavitvijo vprašanja in čakanjem na odgovor skoraj ni več zamude.

Pri BBC so novega robota preizkusili tudi v matematiki. Med demonstracijo v živo z uporabo glasovne različice GPT-4o je namesto preproste rešitve preproste enačbe, napisane na listu papirja, podal koristne predloge, kako jo rešiti. Analiziral je nekaj računalniške kode, prevajal med italijanščino in angleščino ter razlagal čustva na selfiju nasmejanega moškega.

S toplim ameriškim ženskim glasom je pozdravil svoje sogovornike in jih vprašal, kako se počutijo. Ko so ga pohvalili, je odgovoril: “Nehaj, zaradi tebe sem zardel.”

Nasmeh zamenjal za desko

V preizkusu so naleteli tudi na pomanjkljivosti oziroma halucinacije. Tako je nasmeh na obrazu zamenjal za leseno površino, kar sam od sebe pa je v drugem primeru začel reševati enačbo, ki je sploh ni še videl.

Vseeno je nova različica korak naprej v primerjavi s konkurenco, BBC pa je novega klepetalnega robota označil za turbonapredno verzijo virtualne pomočnice Apple Siri oziroma njihovega konkurenta Hey, Google.

Predstavitev na Applovih izdelkih

Vodja tehnologije v podjetju OpenAI Mira Murati je novega robota opisala kot “čarobnega” in da bo podjetje v prihodnosti “odstranilo mističnost” okoli umetne inteligence.

Vsa predstavitev novega modela je potekala na Applovih izdelkih, kar je samo še potrdilo namigovanja, da bosta tehnološka velikana začela sodelovati oziroma bosta sklenila partnerstvo.