Katera mlada podjetja so letos najbolj prepričala vlagatelje

Posel Jan Artiček 17. aprila, 2024 05.30
featured image

Skladi tveganega kapitala so v prvem letošnjem četrtletju ostali zadržani pri naložbah v mlada inovativna podjetja. Razen, ko je šlo za start upe na področju umetne inteligence in biotehnologije.

17. aprila, 2024 05.30

Visoke obrestne mere še naprej zavirajo tvegane naložbe v start upe, a to ni ustavilo nekaterih velikih poslov v najbolj vročih panogah.

V prvih treh mesecih do konca marca so skladi tveganega kapitala opravili dobrih 10 tisoč poslov v skupni vrednosti 75,9 milijarde dolarjev (70 milijard evrov) na globalni ravni, kaže četrtletno poročilo portala PitchBook. To je devet odstotkov manj kot prejšnje četrtletje in dobro petino manj kot pred letom dni. Nazadnje je bila aktivnost tako nizka leta 2019.

Znesek vključuje tako naložbe kot prodaje deležev v zagonskih podjetjih in še nekatere druge posle v vrednosti okoli 15 milijard dolarjev, ki jih poročilo posebej ne obdeluje.

Približno tretjina poslov in polovica vrednosti trga pripada Združenim državam Amerike, sledita Azija in Evropa, vsaka s slabo četrtino skupne vrednosti. Toda na četrtletni ravni je aktivnost tveganega kapitala upadla tako v Aziji kot v ZDA, medtem ko je v Evropi zrasla z dobrih 15 na 17,9 milijarde dolarjev (16,7 milijarde evrov). To je 18-odstotna četrtletna rast, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa je rast 21-odstotna.

K temu so prispevali uspehi nekaterih evropskih startu pov pri zbiranju kapitala, med njimi francoski razvijalec umetne inteligence Mistral in nizozemsko podjetje s programsko opremo Mews. Pitchbook je v prvem četrtletju leta naštel štiri nove evropske samoroge, to je start upe s tržno vrednostjo nad milijardo dolarjev: poleg Mistrala in Mews tudi nizozemski DataSnipper in španski TravelPerk. Portal CB Insights je našel še petega novega samoroga, in sicer italijanskega Bending Spoons.

Zatišje IPO-jev

Skladi tveganega kapitala svojo naložbo v start up pogosto povrnejo prek prve javne ponudbe delnic ali IPO (initial public offering) – torej ko start up na neki točki vstopi na borzo, sklad delnice proda. A ker so vstopi na borzo že nekaj časa v zatišju v obdobju visokih obrestnih mer v ZDA in Evropi, to pomeni manj izstopov iz naložb.

Globalna vrednost izhodov iz tveganih naložb je v prvem četrtletju znašala 30,7 milijarde dolarjev (28,6 milijarde evrov). To je 38 odstotkov manj kot četrtletje prej. V ZDA je vrednost izhodov iz naložb sicer narasla za polovico na četrtletni ravni in je znašala 18,6 milijarde dolarjev (17,3 milijarde evrov). V Evropi je upadla s 3,4 milijarde dolarjev na 2,1 milijarde dolarjev (slabi dve milijardi evrov).

Kdo je prepričal vlagatelje

Start upi so med januarjem in marcem na globalni ravni zbrali 30,4 milijarde dolarjev pd skladov tveganega kapitala. Skoraj polovica tega zneska odpade na Azijo, tretjina na ZDA, pet milijard dolarjev pa so zbrala evropska podjetja.

Največ investicij je romalo v sektorja biotehnologije in umetne inteligence, ugotavlja portal Crunchbase. Biotehnološki sektor je zbral 15,7 milijarde dolarjev, umetna inteligenca pa 11,7 milijarde.

Na področju umetne inteligence je v zadnjem četrtletju največ sredstev zbral kitajski Moonshot AI. Ta se ukvarja z razvojem velikih jezikovnih modelov, ki poganjajo klepetalnike, kot je ChatGPT. Pekinški Moonshot je s svojim klepetalnikom Kimi v zadnjem krogu financiranja zbral kar milijardo dolarjev, glavni vlagatelj pa je bil kitajski velikan spletne trgovine Alibaba. Ta je vložil še 600 milijonov dolarjev v šanghajskega razvijalca kopilotov z umetno inteligenco Minimax.

Uspešen je bil tudi kalifornijski Figure AI, razvijalec humanoidnih robotov. Februarja je zbral 675 milijonov dolarjev in sklenil partnerstvo z OpenAI, ki stoji za ChatGPT.

Evropski samorogi

V prvem četrtletju je na svetovni ravni 37 start upov doseglo vrednotenje nad milijardo dolarjev, kažejo podatki PitchBooka. Le štiri podjetja s tega seznama so evropska, predvsem s področja umetne inteligence.

Francoski Mistral, ki razvija rešitve z generativno umetno inteligenco, je decembra zbral 385 milijonov evrov. Njegovo vrednost ocenjujejo na okoli dve milijardi evrov. Glavni vlagatelj v podjetje je eden največjih skladov tveganega kapitala na svetu, ameriški Andreessen Horowitz.

Med samorogi sta tudi dve nizozemski podjetji. To sta ponudnik programske opreme za turizem in gostinstvo Mews in razvijalec orodja za avtomatizacijo revizij DataSnipper. Prvi je februarja zbral 110 milijonov in dosegel vrednost 1,2 milijarde dolarjev. Drugi je zbral 100 milijonov dolarjev, njegova vrednost pa je ocenjena na 1,1 milijarde dolarjev.

TravelPerk iz Španije, ki ponuja avtomatizirano platformo za načrtovanje poslovnih potovanj, je konec januarja zbral 221 milijonov dolarjev. Na podlagi zadnjega kroga financiranja je podjetje vredno 1,4 milijarde dolarjev.

Tu je še Bending Spoons iz Milana, ki ga Pitchbook ni uvrstil na svoj seznam. Podjetje je februarja zbralo 155 milijonov dolarjev in s tem doseglo vrednotenje v višini 2,6 milijarde dolarjev, po podatkih Crunchbase.

Glavni izvršni direktor in soustanovitelj Mistrala AI Arthur Mensch
Mistral AI, ki ga vodi glavni izvršni direktor in soustanovitelj Arthur Mensch, je bil še lani poleti vreden četrt milijarde dolarjev, zdaj pa je vreden dve milijardi (Foto: PROFIMEDIA)

Daleč od rekordov

Aktivnost na trgu tveganega kapitala je strmo upadla od rekordnega leta 2021. Takrat se je globalna vrednost poslov podvojila na letni ravni in dosegla 747 milijard dolarjev. Lani je znova znašala več kot pol manj, in sicer 349 milijard dolarjev.