V boju z inflacijo vlada posega v marže trgovcev

Novice Andreja Lončar 1. decembra, 2023 07.25
featured image

Po tem ko se je v začetku leta govorilo o možnosti zviševanja marž naftnih trgovcev, jih vlada zdaj močno zmanjšuje.

1. decembra, 2023 07.25

Vlada z uredbo, ki bo začela veljati v torek, močno zmanjšuje marže za dizel in bencin: najvišja dovoljena marža za dizel bo od zdaj 0,0683 evra na liter, za bencin pa 0,0694 evra na liter. Znižala je tudi trošarine.

Poseg je presenečenje, saj je vlada junija sprejela uredbo in določila marže, ki naj bi veljale eno leto. Poleg tega zadnje mesece ni bilo zaznati turbulenc na borzah naftnih derivatov. Cena dizla je 1,544 evra za liter, bencina pa 1,508 evra za liter.

Kot je razumeti, je razlog za vladno potezo boj proti inflaciji, ki je v Sloveniji kljub zmanjšanju v novembru (zdaj znaša 4,5 odstotka) dobri dve odstotni točki nad povprečjem evrskega območja (2,4 odstotka).

Z vlade so po dopisni seji sporočili, da bo znižanje marž “vplivalo na znižanje drobnoprodajnih cen določenih naftnih derivatov ter posledično na znižanje inflacije”.

Še včeraj po seji vlade je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki pokriva tudi trg z naftnimi derivati, dejal, da številke o novembrski inflaciji “kažejo, da smo na pravi poti in da so naši ukrepi, ki jih delamo za ljudi in tudi za gospodarstvo, pravi”.

Kako so spreminjali maržo

Vlada zdaj marže znižuje skoraj na višino, ki jo je določila lani junija, v mesecih po začetku vojne v Ukrajini. Takrat so cene na nabavnih trgih poskočile in vlada je iskala možnosti, kako zamejiti rast cen goriva na črpalkah, ki so se hitro približevale dvema evroma za liter.

Najprej je vlada Janeza Janše 15. marca enostavno omejila prodajne cene. Ker so bile regulirane prodajne cene določene nižje od nabavnih cen, Petrol zdaj toži državo.

Po menjavi vlade, 21. junija, pa je stopila v veljavo uredba, s katero je vlada Roberta Goloba omejila marže trgovcev na črpalkah izven avtocest in hitrih cest. Marže za dizel je omejila na 0,0591 evra na liter, za bencin pa na 0,0607 evra na liter.

Avgusta so se nato marže za dizel dvignile na 0,0983 evra za liter, za bencin pa na 0,0994 evra na liter. Uredba je poleg tega iz formule za izračunavanje cene goriva izločila dodatek za biodizel, čeprav so ga morali trgovci vseeno dodajati, saj jim tako narekuje zakon. Decembra je vlada biokomponento dodala nazaj v obračun.

Junija letos je vlada sprejela novo uredbo, po kateri so marže za dizel ostale omejene na 0,0983 evra za lite, za bencin pa na 0,0994 evra za liter. Uredba naj bi veljala do junija prihodnje leto, a jo je vlada zdaj predčasno prekinila in marže za tri mesec znižala za skoraj tretjino.

Črpališče nafte
Vlada v marže posega, kljub temu da so se cene naftnih derivatov v zadnjem letu umirjale (Foto: PROFIMEDIA)

Napovedovali usklajevanje z inflacijo

Dodajmo pa, da je še v začetku letošnjega leta vlada objavila osnutek načrta, ki je predvideval usklajevanje višine teh marž z višino letne inflacije. Če bi to potrdili, bi se marže z januarjem zvišale.

A kasneje so na ministrstvu za okolje, prostor in energijo, ki je letos od gospodarskega resorja prevzelo tudi področje naftnih derivatov, to možnost opustili.

V Petrolu so letos večkrat opozorili na nesmiselnost nadaljnje regulacije cen z omejenimi maržami. V trgovski družbi, ki se zdaj na odločitev vlade še ni odzvala, so opozarjali predvsem, da to zavira njihove naložbe v zeleni prehod.