Gospodarstvo najbolj vzhodne slovenske občine skočilo nad regijsko povprečje

Novice Forbes Slovenija 2. februarja, 2024 16.19
featured image

Nekateri gospodarski kazalniki v Lendavi so se v zadnjih letih celo potrojili in občino postavlja nad pomursko povprečje, poroča STA.

2. februarja, 2024 16.19

Po mnenju lendavskega župana Janeza Magyarja, ki se je danes srečal s tamkajšnjimi gospodarstveniki, podjetniki, direktorji javnih zavodov in člani občinskega sveta, so dobri kazalniki posledica dobre povezovalne klime v lokalni skupnosti.

V Lendavi je po županovih besedah registriranih 939 poslovnih subjektov, lani se jih je na novo registriralo 88. “Najbolj pa sem ponosen, da je hitro rastočih podjetij od leta 2018 do 2022 v Lendavi 2,5 odstotka, kar je skoraj pri slovenskem povprečju, kjer je bilo takih 2,6 odstotka. V Pomurju pa je takih podjetij dva odstotka,” beseda Magyarja povzema STA.

Kot je na srečanju poudaril predsednik Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, so se nekateri gospodarski kazalniki v Lendavi v zadnjih letih celo potrojili. Letošnje leto sicer po njegovih besedah prinaša ogromno izzivov, ki jih bodo presegli le, če bodo držali skupaj.

“Vendar je v gospodarstvu vedno neka bitka. Trenutno bijemo bitko za kadre in želim si, da nobena investicija v Pomurju ne bi izostala zato, ker ne bi imeli kadrov. In to je naša skupna naloga,” je dejal Grah.

Želja so dobra infrastruktura in razpisi

Magyar, ki prav tako prihaja iz podjetniških vrst, je po navedbah STA poudaril, da na občini pomagajo gospodarskim subjektom, saj se zavedajo pomena močnega gospodarstva za lokalno skupnost. “Tudi v bodoče bomo bdeli nad tem, da imamo dobre pogoje na področju infrastrukture in tudi razpisov,” je napovedal.

Poudaril je tudi pomen izobraževanja in kakovostnih kadrov, zato se je treba po njegovem prepričanju še naprej truditi za izboljšanje izobraževalnih programov.

V Lendavi so decembra lani simbolično položili tudi temeljni kamen za gradnjo centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil družbe Lek.

Lek, ki je del švicarskega proizvajalca generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoza, bo za naložbo namenil najmanj 400 milijonov dolarjev.