Američani se ne motijo: cene hitre hrane res letijo v nebo

Novice Forbes Slovenija 16. marca, 2024 15.33
featured image

Po družbenih omrežjih so zaokrožile objave, da cene na menijih restavracij s hitro prehrano rastejo hitreje od splošne inflacije. Ali to drži?

16. marca, 2024 15.33

Pred slabimi tremi leti je velik del sveta zajela visoka inflacija. Cene življenjskih potrebščin so ponekod rasle kar z dvomestnimi številkami – v Sloveniji smo denimo leta 2022 imeli visoko, 10,3-odstotno letno inflacijo.

Podražitve so še posebej poganjale visoke cene hrane.

Podobne razmere so vladale tudi v ZDA, kar je botrovalo k nedavni seriji objav na družbenih omrežjih, v katerih so ljudje trenutne cene menijev restavracij s hitro hrano primerjajo s cenami izpred nekaj let.

Ena takšnih je objava na družbenem omrežju X, ki se bliža 59 tisoč všečkom. Aktualno ceno burita prehrambne verige Taco Bell primerja s ceno iz leta 2009 (trenutna cena je višja za več kot štirikrat). Iz leta 2009 navaja tudi višino zvezne minimalne plače, ki pa se v petnajstih letih ni spremenila.

Veliko rast cen hitre hrane izpostavlja še en uporabnik spleta, ki spomni na “Taco Bell indeks”. Ta “indeks” spremlja cene te verige s hitro hrano že od leta 1999, v tem času pa naj bi cene na v tej verigi restavracij rasle hitreje od splošne inflacije onkraj Atlantika.

Ali zapisano na družbenih omrežjih drži? Je občutek uporabnikov družbenih omrežjih pravilen? Teksaška televizija WFAA, ki deluje v sodelovanju s TV mrežo ABC, poroča, da ja.

Podražitve potrjujejo uradni podatki

WFAA navaja podatke ameriškega urada za statistiko dela (Bureau of Labor Statistics), ki uporablja indeks cen življenjskih potrebščin (CPI). S tem spremljajo rast cen običajnega potrošniškega blaga in storitev.

CPI je, kot pojasnjujejo na televiziji, mogoče razčleniti na posamezne kategorije, med katerimi je tudi kategorija “omejene ponudbe obrokov in prigrizkov”. Zvezna vlada slednje opredeljuje za lokale, v katerih stranke naročijo in plačajo hrano pred zaužitjem. V to so vključene ravno restavracije s hitro prehrano, verige za dostavo pice, gostinski lokali za prehrano na domu, kavarne, okrepčevalnice in lokali z brezalkoholnimi pijačami.

Ameriški statistiki ugotavljajo, da se je indeks cen življenjskih potrebščin med leti 2009 in 2024 povečal za 46,97 odstotka. V povprečju to pomeni skupno stopnjo inflacije nekaj več kot tri odstotke na leto.

V istem obdobju pa se je podkategorija CPI za omejene obroke povečala kar za 69,51 odstotka, kar pomeni, da so se stroški teh obrokov povečali za več kot 4,6 odstotka na leto.

Cene si višje za več kot tretjino

Medletne cene je mogoče primerjati tudi na spletu, in sicer z uporabo arhiva spletnih strani.

Videti je mogoče menije izpred več kot pet let. Cena priljubljene jedi ‘mehki taco’ (angleško soft taco) iz zgoraj omenjene restavracije Taco Bell se je v tem času zvišala iz 1,19 na 1,79 dolarja. Njihovi Doritos Loco Tacos so leta 2018 stali 1,79 dolarja, danes je zanje treba odšteti 2,59 dolarja. Goveji petplastni burito je iz 1,99 dolarja skočil na 3,69 dolarja. Iz 3,39 na 4,99 dolarja se je podražil tudi “burrito supreme”, piščančja quesadilla danes namesto 3,69 dolarja stane 5,19 dolarja.

V povprečju so se cene naštetih izdelkov zvišale kar za 34 odstotkov. Za primerjavo, skupni indeks cen življenjskih potrebščin se je v istem obdobju povečal za 23 odstotkov.

Cene izbranih izdelkov v restavracijah Taco Bell so se v petih letih zvišale kar za 34 odstotkov (Foto: PROFIMEDIA)

Podražitve tudi v Sloveniji

O podražitvah v restavracijah s hitro prehrano je že lani poleti pisal portal N1. Slovenska podružnica največje verige restavracij s hitro prehrano na svetu McDonald’s je takrat dvakrat v enem mescu zvišala cene menijev in krompirčka. Kot so dejali, zaradi razmer na trgu njihovi dobavitelji ne morejo več zagotavljati surovin po enaki ceni.