Kako bi lahko tožba proti Applu spremenila uporabo iPhona

featured image

Spremembe, ki jih v Evropi in ZDA zahtevajo od Appla, bi lahko spremenile uporabo iPhona. Kakšne spremembe se obetajo?

6. maja, 2024 12.51

Ko je Apple leta 1984 predstavil svoj prvi računalnik Mac, se je želel razlikovati na takrat novem trgu osebnih računalnikov. Mac je bil dostopen s prijazno in inovativno zasnovo.

Podobnega načela se Apple drži še danes – preprost uporabniški vmesnik, ki hkrati omogoča nadzorovano uporabniško izkušnjo njegovih izdelkov, vključno z milijardami iPhonov, ki se uporabljajo po vsem svetu.

Vendar pa se nad Apple v zadnjem obdobju prav zaradi njegovega zaprtega sistema in omejevanja konkurence zgrinja vse več očitkov in kazni, tako v Evropi kot ZDA.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v četrtek vložilo tožbo zoper podjetje Apple zaradi nezakonitega monopoliziranja trga pametnih telefonov. Na tiskovni konferenci je predstavnik ameriške vlade predstavil dolg seznam, kako naj bi Apple z omejevalnimi pogoji trgovine z aplikacijami, visokimi pristojbinami in svojim pristopom “ograjenega vrta”, ki omejuje interakcijo tretjih podjetij z njegovimi blagovnimi znamkami in storitvami, zatrl konkurenco, je poročal CNN.

S podobnimi očitki je Apple vse bolj pod drobnogledom tudi v Evropi. Pred kratkim ga je doletela 1,8 milijarde evrov težka tožba Evropske komisije, ker naj bi podjetje prek trgovine App Store s trga iztiskalo druge ponudnike pretočne glasbe.

Prav tako je Evropska komisija sprožila preiskavo v okviru akta o digitalnih trgih (DMA), kjer so preverjali, ali so platforme App Store in pa še Google Play v skladu z novimi pravili. Ameriško podjetje je sicer že januarja napovedalo spremembe v svojem operacijskem sistemu iOS, brskalniku Safari in trgovini z aplikacijami App Store, da bi tako zadostilo evropskim pravilom.

Na CNN so se poigrali z možnimi razpleti, če bo tožba uspešna. Ob tem opozarjajo, da se lahko postopki vlečejo tudi več let.

Spremembe v trgovini App Store

Če bodo ugotovili, da je Apple s svojimi pravili kršil monopolne določbe, bo moral spremeniti več stvari.

Ena takšnih sprememb je način, kako bi lahko uporabniki iPhona dobili boljši dostop do “super aplikacij”, ki so bile doslej večinoma omejene. Ta izraz se nanaša na aplikacije, ki omogočajo pošiljanje sporočil, naročanje hrane, obdelavo plačil in druge možnosti na enem mestu v okviru ene platforme.

Glavni analitik v podjetju za tržne raziskave Forrester Dipanjan Chatterjee meni, da super aplikacije najbolj ogrožajo prevlado podjetja Apple v življenju njegovih uporabnikov.

“Ponudba, kot je WeChat, imenovana kitajska aplikacija za vse, lahko ljudem zagotovi alternativo ekosistemu Apple za komunikacijo, bančništvo, pogovore s podjetji in drugo. Apple se najbolj boji, da bi postal nepomemben za svoje stranke,” je dejal.

Eden od očitkov, zakaj nobeno manjše podjetje ni prisotno na tem področju sporočanja, je morda posledica velikega deleža družbe Apple na trgu pametnih telefonov in njenega odpora do ponudbe super aplikacij v svoji trgovini, je dejal Chatterjee.

Spremembe pri aplikacijah za sporočanje

Apple bo morda moral ponuditi tudi več podpore za medplatformno sporočanje. V podjetju so že pred tem napovedali, da pripravljajo spremembe na tem področju.

Apple uporabnikom iPhonov omogoča, da si med seboj pošiljajo visokokakovostne fotografije in videoposnetke, vendar pa je prenos podobnih sporočil na telefonih z operacijskim sistemom Android počasnejši, fotografije pa slabše kakovosti.

Poleg tega ta sporočila ohranja v zelenih mehurčkih, kar ustvarja nekakšen razredni razkorak, trdijo kritiki. Apple za sporočanje med uporabniki iPhona omogoča storitev iMessages, ki so v prepoznavnih modrih oblačkih.

Novembra je podjetje sporočilo, da bo na vse platforme dodalo nove funkcije, kot so potrdila o branju, indikatorji tipkanja, boljša podpora za skupinske klepete ter kakovostnejša izmenjava fotografij in videoposnetkov v medijih, da bi pomagalo odpraviti razlike.

Apple bo podporo standardu, imenovanemu RCS (rich communication services), predvidoma dodal še letos, dodaja CNN. RCS velja za zamenjavo alternativnih storitev, kot je SMS (storitev kratkih sporočil), in lahko deluje prek omrežja Wi-Fi in mobilnih podatkov.

Sprememba je odgovor pritiskom regulatorjev in konkurentov, ki so zahtevali bolj nemoteno delovanje med operacijskimi sistemi. Zakon Evropske unije o digitalnih trgih na primer od podjetij zahteva, da zagotovijo večopravilnost svojih ključnih storitev med platformami. Enako bi lahko zahtevala tudi vlada ZDA.

Apple iPhone
(Foto: PROFIMEDIA)

Bolj odprte storitve

Druga verjetna sprememba pa je povezana s strojno opremo – kako bo strojna oprema drugih podjetij, na primer pametne ure, sodelovala z vrsto Applovih naprav in programske opreme, vključno z iPhonom in Applovimi storitvami, kot je Fitness+. Podjetje je od uporabnikov Apple Watcha zahtevalo tudi, da imajo naprave z operacijskim sistemom iOS, s čimer jih je želelo obdržati v svojem obstoječem ekosistemu.

Chatterjee je dejal, da bo ta sprememba imela tako pozitivne kot negativne učinke.

“Tako se bo pojavilo več in cenejše možnosti, vendar pa lahko na drugi strani pride do razvrednotenja uporabniške izkušnje, ki jo Applove stranke tako zelo cenijo,” meni.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je izrazila tudi pomisleke o Applovi pomanjkljivi podpori mobilnim storitvam v oblaku. Če bi se to sprostilo, bi lahko uporabniki dostopali do iger in drugih aplikacij v oblaku, ne da bi jim bilo treba plačevati za drago strojno opremo.