Grčijo lani zajeli obsežni požari, a so vseeno vknjižili rekorden obisk turistov

Novice Forbes Slovenija 4. maja, 2024 09.58
featured image

Grški turističen sektor je lani ustvaril 16,5 odstotka več prihodkov kot leto prej. Znašali so 20,6 milijarde evrov. Turistov je bilo več za petino.

4. maja, 2024 09.58

Prihodki grškega turističnega sektorja so se lani v primerjavi z letom prej zvišali za 16,5 odstotka na rekordnih 20,6 milijarde evrov. Število turistov se je povečalo za petino na 36 milijonov, poroča STA.

Grčijo je sicer lani prizadel dolg vročinski val, katerega posledica so bili tudi obsežni požari v naravi. Vročina in ognjeni zublji so zahtevali 20 življenj, ogenj pa je uničil 175.000 hektarjev površin.

Julija, ko je vročinski val dosegel vrhunec, so morali z otoka Rodos zaradi požarov evakuirati okoli 20.000 ljudi. Grške oblasti so pred nekaj tedni sporočile, da bodo evakuiranim turistom kot vračilo stroškov izdale vavčerje za enotedensko namestitev v hotelih v vrednosti do 500 evrov z omejenim časom koriščenja, še piše STA.

Turizem prispeva petino grškega BDP

Turizem je za Grčijo zelo pomembna gospodarska panoga, saj prispeva približno petino bruto domačega proizvoda. V zadnjem času se država sicer ubada z nezadovoljstvom turistov zaradi velike gneče na nekaterih lokacijah in visokih podražitev.

Oblasti so v odgovor med drugim uvedle omejitev števila obiskovalcev na znameniti Akropoli v Atenah, ki velja za enega najbolj obiskanih krajev v državi.