Slovenca postavila proizvodnjo sladoleda na Hrvaškem, ciljata tudi na Bližnji Vzhod

Posel Forbes Slovenija 8. junija, 2024 13.09
featured image

Hrvaško podjetje Aroma Global 3, katerega največja lastnika sta Primož in Tjaša Ogrizek, je zagnalo proizvodnjo v Ogulinu in razširilo prodajno mrežo na Hrvaškem.

8. junija, 2024 13.09

Slovenca Primož in Tjaša Ogrizek sta prek švedskega holdinga Gourmea Group ustanovitelja in največja delna lastnika hrvaškega podjetja Aroma Global 3, ki ima od lanskega leta proizvodnjo sladoleda v hrvaškem Ogulinu, po lanski kapitalski injekciji pa snuje tudi širitev prodajnih trgov.

Solastnik podjetja in predsednik nadzornega sveta je Primož Karpe, ki je tudi prvi nadzornik NLB (tu mu letos poteče mandat, a bodo delničarji na skupščini čez teden dni glasovali o predlogu, da mu podelijo novega).

Na Bližnji vzhod in v Švico

Podjetje Aroma global 3 se je zadnji dve leti širilo na hrvaškem trgu; odprli so 50 poslovalnic, od tega tri franšize in 47 lastnih lokalov. Letos jih nameravajo odpreti še osem.

Kot je za STA pojasnil Primož Ogrizek, pa petletni poslovni načrt predvideva sto poslovalnic v regiji in sto lokacij v drugih državah po svetu. V švedski holding je lani vstopil partner iz Savdske Arabije z dokapitalizacijo v višini 3,5 milijona evrov, ki naj bi jo podjetje porabilo za širitev na Bližnji vzhod, na evropskem trgu pa bodo že letos prisotni tudi na več lokacijah v Švici.

Aroma Global 3
Ogrizek je za STA povedal, da pri izdelavi sladoleda uporabljajo izključno naravne surovine z različnih koncev sveta. Med njimi so pistacija iz regije Bronte na Siciliji, piemontski lešniki, vanilja z Madagaskarja, maline iz Arilj v Srbiji, mango alphonso iz Indije ter lokalno sveže mleko, smetano in jogur (Foto: Aroma Global 3/Instagram)

Desetmilijonska naložba

Konec lanskega leta so končali nov obrat za izdelavo sladoleda v Ogulinu, v katerem dela od 22 do 30 ljudi, odvisno od sezone. Kot so povedali za STA, vsi prihajajo iz lokalnega okolja. V sezoni pa podjetje skupno zaposluje več kot 350 ljudi, med njimi tudi okoli 100 s Filipinov.

Skupna investicija v proizvodnjo v Ogulinu in v opremljanje poslovalnic na Hrvaškem je do zdaj znašala nekaj več kot deset milijonov evrov. Novi proizvodni obrat se razprostira na 4.500 kvadratnih metrih, načrtujejo pa tudi sončno elektrarno na strehi objekta, piše STA.

Podjetje načrtuje, da bo letos samo na Hrvaškem prodalo okoli 3,5 milijona porcij oziroma 350 ton sladoleda. V tem letu računajo na 11 do 12 milijonov evrov bruto prihodkov ter okoli 1,5 milijona evrov dobička pred davki in amortizacijo.

Najbolj zaželena je pistacija, pa cena?

Ogrizek je za STA dejal, da pri izdelavi sladoleda uporabljajo izključno naravne surovine z različnih koncev sveta. Med njimi so pistacija iz regije Bronte na Siciliji, piemontski lešniki, vanilja z Madagaskarja, maline iz Arilj v Srbiji, mango alphonso iz Indije ter lokalno sveže mleko, smetano in jogurt.

“Pri proizvodnji uporabljamo sveže sadje, hladno stisnjene agrume, sveže začimbe, kot so bazilika, meta in rožmarin, ter ne povečujemo volumna z vpihovanjem zraka v proizvode, kakor je to praksa pri industrijski kontinuirani proizvodnji sladoleda,” je povedal.

Podjetja Aroma global 3 proizvaja 34 okusov sladoleda, skupno pa, odvisno od sezone, ponujajo nekaj več kot 50 okusov. Najbolj prodajan okus je pistacija, ki je po besedah Ogrizka tudi najdražja za proizvodnjo, saj kilogram predelane pistacije s Sicilije lahko stane tudi več kot 60 evrov.

Cena 100-gramske porcije sladoleda se giblje med 2,9 in 3,9 evra in je odvisna od lokacije poslovalnice. V zadnjem letu se po Ogrizkovih besedah ni zviševala, ampak so jo v nekaterih delih države zaradi nižje kupne moči celo znižali.