Vse več je “zombi” podjetij, ki jih dolg poriva na rob preživetja

Novice Forbes Slovenija 7. junija, 2024 17.19
featured image

Za marsikatero podjetje, ki se je dolga leta pri življenju ohranjalo s poceni posojili, bi lahko že kmalu prišel sodni dan.

7. junija, 2024 17.19

Po svetu je vse več podjetij, ki ne morejo vzdržno poslovati na dolgi rok in se ohranjajo pri življenju le s posojili. Število tako imenovanih zombi podjetij, ki kotirajo na borzi in s težavo odplačujejo že obresti na posojila, se je na svetovni ravni povzpelo na skoraj 7.000, v svoji analizi ugotavlja agencija Associated Press (AP). Samo v ZDA je takšnih podjetij 2.000.

Kaj so glavne ugotovitve analize

Ko je govora o zombijih, gre večinoma za podjetja, ki so se v desetletju nizkih obrestnih mer, ki je trajalo od zadnje finančne krize do konca leta 2021, močno zadolžila. Po tem, ko je leta 2021 udarila inflacija in so centralne banke začele ukrepati z bliskovitim dvigovanjem obrestnih mer, pa so se stroški posojil z obrestmi za ta podjetja močno povečali, kar jih zdaj poriva na rob preživetja.

V zadnjih desetih letih se je število podjetij, ki so že dlje časa na robu stečaja, v Avstraliji, Kanadi, na Japonskem, Južni Koreji, Združenem kraljestvu in ZDA po podatkih AP povečalo kar za tretjino ali več. Na seznamu zombijev so tudi podjetja, ki vodijo družbe Carnival Cruise Line, JetBlue Airways, Wayfair, Peloton, italijanski Telecom Italia in britanskega nogometnega velikana Manchester United.

Takšna podjetja nimajo velikih denarnih rezerv. Obresti, ki jih plačujejo za posojila, pa so spremenljive in ne fiksne. Zato jih višje obrestne mere zdaj prizadenejo, pojasnjuje AP.

Skrbi globalnih razsežnosti

Z naraščanjem števila zombi podjetij se je povečala tudi potencialna škoda, če ta pristanejo v stečaju ali morajo dokončno zapreti svoja vrata. Podjetja, ki jih je analizirala agencija AP, zaposlujejo vsaj 130 milijonov ljudi v dvanajstih državah.

Evri, denar
Zombi podjetja so se v desetletju nizkih obrestnih mer močno zadolžila (Foto: PROFIMEDIA)

Število ameriških podjetij, ki so se znašla v stečaju, je sicer na najvišji ravni v zadnjih 14 letih. Na najvišji ravni v skoraj desetih letih je tudi število stečajev v Kanadi, Združenem kraljestvu, Franciji in Španiji.

Bliža se rok za plačilo astronomskega dolga

V prvih nekaj mesecih letošnjega leta je na stotine zombijev refinanciralo svoja posojila. Banke so svoje denarnice odprle v pričakovanju, da bo ameriška centralna banka (Federal reserve) že marca letos začela z nižanjem obrestnih mer.

Svež denar je pripomogel, da so se delnice več kot tisoč zombijev, ki jih je analizirala agencija AP, v zadnjih šestih mesecih povečale za 20 odstotkov ali več.

A veliko je tudi takih, ki jim dolga ni uspelo refinancirati, čas pa se izteka.

Do septembra, ko številni vlagatelji pričakujejo prvo in edino letošnje znižanje obrestnih mer v ZDA, morajo zombi družbe po analizi agencije odplačati 1.100 milijard dolarjev posojil. To sta dve tretjini vseh posojil, ki zapadejo do konca leta.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da se bodo zombiji morda lahko izognili odpuščanju, razprodaji poslovnih enot ali propadu, če bodo centralne banke kmalu znižale obrestne mere.