NLB v prevzemno bitko za dunajsko Addiko banko

Posel Andreja Lončar 7. junija, 2024 09.10
featured image

NLB, ki jo vodi Blaž Brodnjak, se uradno podaja v poskus prevzema avstrijske Addiko banke, ki je močno prisotna na Balkanu.

7. junija, 2024 09.10

NLB je objavila prevzemno ponudbo za nakupu delnic dunajske Addiko bank, izhaja iz objave na Seonetu. Slovenska bančna skupina ponuja okroglih 20 evrov po delnici, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Ponudba velja do 16. avgusta. Nakup vseh delnic bi banko stal 390 milijonov evrov.

Kot smo pisali, pa je prevzemno ponudbo za Addiko že objavilo tudi podjetje Agri Europe v lasti Miodraga Kostića. To podjetje ponuja 16,24 evra bruto na delnico (v osnovi 17,5 evra na delnico, zmanjšano za že izplačano dividendo za lani).

Borzna vrednost delnice je 20,2 evra, približno evro več kot sredi maja, ko je NLB objavila prevzemno namero. Tržna kapitalizacija Addiko bank je tako 402,86 milijona evrov.

Vrnitev na hrvaški trg

V primeru uspešnega prevzema Addiko banke se bo NLB okrepila na štirih trgih, kjer je že prisotna (Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori), hkrati pa dodala močno želeni hrvaški trg. Ivan Dražetić iz hrvaške veje investicijske hiše InterCapital je za Forbes Hrvaška ocenil, da je najpomembnejši vidik te zgodbe prav ponovni vstop NLB na hrvaški trg.

Slovenska bančna skupina, ki je pravna naslednica nekdanje Ljubljanske banke, je bila na hrvaškem trgu dolgo časa nezaželena zaradi dolga do hrvaških varčevalcev, ki je nastal po razpadu Jugoslavije in je bil leta predmet sodnih sporov.

“S prevzemom bi NLB povečala tržni delež v Sloveniji in Srbiji, najpomembnejša posledica pa je, da se NLB pojavlja kot igralec na hrvaškem bančnem trgu,” je za Forbes Hrvaška dejal Dražetić.