Robinhood prevzel kriptomenjalnico slovenskih ustanoviteljev

Posel Forbes Slovenija 6. junija, 2024 13.52
featured image

Trgovalna platforma Robinhood je sporočila, da bo prevzela kriptomenjalnico Bitstamp za okrog 200 milijonov dolarjev.

6. junija, 2024 13.52

Trgovalna platforma Robinhood Markets je v četrtek sporočila, da se strinja z nakupom kriptomenjalnice Bitstamp za približno 200 milijonov dolarjev v gotovini. Največji posel podjetja pospešuje prodor v digitalna sredstva.

Aplikacija za trgovanje, ki je priljubljena predvsem med malimi vlagatelji, si prizadeva razširiti svojo ponudbo, da bi postala celovit ponudnik finančnih storitev, poroča Reuters.

Slovenca dobro prodala

Prevzem Bitstampa, ki sta ga leta 2011 ustanovila Slovenca Damian Merlak in Nejc Kodrič, postavlja Robinhood v neposredno konkurenco kriptovelikanom, kot sta menjalnici Binance in Coinbase.

Bitstamp bo spodbujal rast segmenta Robinhood Crypto. Bitstampova osrednja promptna borza, priljubljena v Evropi in Aziji, ima več kot 85 trgovalnih sredstev.

“Prevzem Bitstampa bo pospešil našo globalno širitev,” je za Reuters povedal Johann Kerbrat, podpredsednik in generalni direktor Robinhood Crypto.

Soustanovitelja Bitstampa Merlak in Kodrič sta leta 2018 svoj delež v podjetju prodala za 317 milijonov evrov (takratnih 350 milijonov dolarjev). Vsak sta imela po 32 odstotkov lastništva, Kodrič pa je sprva obdržal desetinski delež in ga pozneje prodal.

Opozorila regulatorja in skok delnice

Do dogovora, ki naj bi bil sklenjen v prvi polovici leta 2025, prihaja v času, ko Robinhoodov kripto posel beleži hitro rast, a se sooča tudi z regulatornimi ovirami v ZDA.

Robinhoodov kripto posel je bil motor velikega dobička v prvem četrtletju, vendar je ob objavi rezultatov razkril tudi, da je od ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo prejel obvestilo, da je treba kriptožetone obravnavati kot vrednostne papirje.

Delnica Robinhooda je letos poskočila za 69 odstotkov, potem ko so v družbi napovedali rast dobičkonosnosti.