Eno najbolj elitnih delovnih mest v modni industriji je prosto

featured image

Virginie Viard zapušča Chanel kot umetniška vodja modnih kolekcij. Pred njo sta bila na tem položaju le Karl Lagerfeld in pa sama Gabrielle „Coco“ Chanel.

6. junija, 2024 18.05

Slovito modno znamko Chanel po petih letih dela kot umetniška direktorica modnih kolekcij zapušča Virginie Viard, so poročali tuji mediji. V njej je sicer delala skoraj trideset let.

Oblikovalka je ta položaj prevzela po smrti Karla Lagerfelda leta 2019, potem ko je desetletja delala skupaj z njim pri Chanelu. Opravljala je eno najbolj zaželenih in elitnih delovnih mest v modi – pred njo sta bila umetniška direktorja te luksuzne francoske hiše le Lagerfeld in sama Gabrielle “Coco” Chanel, je poročal CNN.

Naslednik še ni bil imenovan, pri znamki pravijo, da bodo to sporočili v doglednem času. O tem, kdo bo tokrat prevzel to vlogo, se bo v prihodnjih tednih resno ugibalo.

V Chanelu so se Viard zahvalili “za njen izjemen prispevek k Chanelovi modi, ustvarjalnosti in vitalnosti“.

Bleščeči rezultati

Še prejšnji mesec je Chanelova glavna izvršna direktorica Leena Nair za The Business of Fashion povedala, da se je, “odkar je Virginie prevzela vodenje od Karla … Chanelovo modno poslovanje pomnožilo za 2,2”, poroča CNN.

Prihodki blagovne znamke so se leta 2023 povečali za 16 odstotkov na 19,7 milijarde dolarjev. V zadnjem lanskem četrtletju so denimo zrasli za 14 odstotkov, medtem ko se je konkurenca spopadala s šibkim povpraševanjem, je poročal Vogue Business.

Kdo bo naslednik?

Lagerfeld, ki je v času smrti leta 2019 vodil tudi znamko Fendi in istoimensko blagovno znamko, je bil najbolj znan prav po svojem delu pri Chanelu. Viard, ki je v tej modni hiši začela delati kot pripravnica leta 1987, je postala Lagerfeldova namestnica. Njun delovni odnos je bil tako tesen, da jo je nemški oblikovalec nekoč opisal kot “mojo desno in levo roko”, piše CNN.

Virginie Viard, Karl Lagerfeld
Virginie Viard je bila dolgo namestnica Karla Lagerfelda pri Chanelu. Njun delovni odnos je bil tako tesen, da jo je nemški oblikovalec nekoč opisal kot “mojo desno in levo roko”. (Foto: PROFIMEDIA)

Imenovanje Viard leta 2019 ni bilo presenečenje, saj je Chanel ponovil, da je bila odločitev sprejeta, “da bi zapuščina Gabrielle Chanel in Karla Lagerfelda lahko živela naprej”.

Chanel naj bi junija na pariškem tednu visoke mode pripravil revijo, ki naj bi bila zadnja kolekcija Viard za znamko.