NLB se podaja v nov prevzem, tokrat na muhi avstrijska banka

Posel Andreja Lončar 15. maja, 2024 23.53 > 16. maja, 2024 00.00
featured image

NLB, ki jo vodi Blaž Brodnjak, se zanima za nakup avstrijske banke Addiko, ki je močno prisotna na Balkanu.

15. maja, 2024 23.53 > 16. maja, 2024 00.00

NLB je objavila namero o nakupu vseh delnic družbe Addiko bank, izhaja iz večerne objave na Seonetu. Avstrijska banka, ki kotira na dunajski borzi, ima trenutno tržno kapitalizacijo 371,5 milijona evrov.

Borzna vrednost delnice je 19,05 evra, NLB pa ponuja več – okroglih 20 evrov po delnici, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Nakup vseh delnic bi banko stal 390 milijonov evrov.

“Ponudbena cena v višini 20 evrov za delnico imetnikom delnic Addiko predstavlja zelo privlačno in redko priložnost za izstop iz lastništva ter prodajo delnic,” menijo v NLB.

“Ponudbena cena vključuje premijo v višini 22,15 odstotka v primerjavi s tehtanim povprečjem borzne cene delnice zadnjih šest mesecev v višini 16,37 evra. Vključuje tudi premijo v višini 4,99 odstotka v primerjavi z zaključnim tečajem delnice na dan 15. maj 2024, zadnji trgovalni dan pred najavo NLB o objavi prevzemne ponudbe za Addiko,” še navajajo v banki.

NLB je od leta 2020 uspešno zaključila dva prevzema v bančnem sektorju, in sicer Komercijalne banke v Srbiji in njene hčerinske banke v Črni Gori v letu 2020 ter Sberbank Slovenija v letu 2022. Sberbank se je nato preimenovala v N Banko. Lani je NLB prevzela še Summit Leasing.

Odpira vrata na hrvaški trg

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, pojasnjuje, da je Addiko banka, ki ima gledano po bilančni vsoti v Sloveniji okoli triodstotni delež, specializirana za poslovanje s prebivalstvom, malimi in srednje velikimi podjetji, pohvalil je njen “vse naprednejši” digitalni model poslovanja.

“Verjamemo, da bi te zmogljivosti dopolnile univerzalen bančni model NLB in pospešile uresničevanje naših ambicij, ki smo jih pred kratkim razkrili v naši Strategiji do leta 2030,” meni prvi mož NLB.

Poleg tega bi prevzem Addiko NLB popeljal na močno želeni hrvaški trg. “Addiko bi NLB Skupini zagotovila večji obseg in zmogljivosti v štirih državah, v katerih smo prisotni (Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori). Po prevzemu evra in vstopu v šengen pa bi našim domačim trgom dodala za nas izjemno pomemben trg sosednje Republike Hrvaške, največjega gospodarstva v domači regiji, mostu do vseh naših ostalih trgov in edinega, kjer NLB trenutno ni prisotna,” pravi Brodnjak.

Novembra lani je sicer NLB prevzela lizinško hišo Summit leasing, ki ima prav tako hčero na Hrvaškem, Addiko pa bi ji odprl še vrata v bančno panogo.

V NLB napovedujejo, da bodo v kratkem avstrijski komisiji za prevzeme predložili prevzemno dokumentacijo.

“Uspešen zaključek ponudbe je odvisen od pridobitve znatnega večinskega deleža v Addiko, dovoljenj pristojnih bančnih organov in organov za nadzor koncentracij ter drugih običajnih pogojev pri tovrstnih prevzemih,” pravijo v banki.

Ponudba s Cipra

Ponudba NLB prihaja dva meseca po tem, ko je finančni holding Agri Europe Cyprus Ltd (AEC) objavil namero, da bo sredi maja (torej v teh dneh) oddal ponudbo za nakup 17-odstotnega deleža v Addiko.

AEC namerava objaviti prostovoljno ponudbo za nakup do 3.315.344 delnic banke, kar ustreza 17 odstotkom njenega lastniškega kapitala, po ceni 17,5 evra za delnico.