Ruski oligarh ne prodaja Sija, a išče načine, kako financirati širitev skupine

Posel Forbes Slovenija 15. maja, 2024 09.48
featured image

Po tem, ko je portal Necenzurirano objavil novico, da naj bi ruski oligarh Andrej Zubicki prodajal Slovensko industrijo jekla (Sij), so iz ene največjih slovenskih skupin sporočili, da navedbe ne držijo. So pa dejali, da družba Sij izvaja aktivnosti za morebitno financiranje širitve skupine.

15. maja, 2024 09.48

Portal Necenzurirano je objavil navedbe več med sabo nepovezanih virov, ki naj bi v zadnjih dneh potrdili, da so ljudje iz kroga ruskega oligarha Andreja Zubickega na mednarodnih trgih začeli preverjati, kakšen je interes za nakup Slovenske industrije jekla. Prav tako naj bi začeli iskati svetovalce, ki bi vodili postopek prodaje, poročanje portala povzema STA.

Zubicki ima v lasti 72 odstotkov delnic Sij. Obvladuje jih prek podjetja Dilon.

Iz skupine so zdaj sporočili, da vsebina članka vsebuje napačna dejstva. “Podjetje Dilon ne načrtuje in ne izvaja aktivnosti za prodajo družbe. Dilon tudi ne išče in ni najel svetovalcev, ki bi vodili postopek prodaje,” so zapisali.

So pa dodali, da družba izvaja aktivnosti “za namene morebitnega financiranja širitve Skupine Sij, skladno z načrti družbe”.

Podjetje Dilon je sicer konec leta 2022 svoj delež v Siju ovrednotilo na dobrih 200 milijonov evrov. V bilancah je podjetje navedlo, da gre za neodvisno oceno poštene vrednosti.

V zraku prodaja državnega deleža?

Portal Necenzurirano v članku nadaljuje, da bi se lahko z Zubickim iz Sija dokončno umaknila tudi država. Ta ima v lasti 25-odstotni delež, po predlogu nove strategije upravljanja državnih naložb, ki jo mora potrditi še državni zbor, pa ima skupina status portfeljske naložbe. To pomeni, da lahko država delež proda. V zdaj veljavni strategiji iz leta 2015 je bila naložba v Sij sicer opredeljena kot pomembna.

Kot poroča STA, je Sij v ruske roke prešel leta 2007, v času prve vlade Janeza Janše. Takrat je država večinski paket delnic prodala ruski jeklarski skupini Koks. Ta je Sij prevzela prek podjetja Dilon, ki je bilo v lasti bratov Andreja in Evgenija Zubickega. Glavno besedo v imperiju družine je imel njun oče, pokojni Boris Zubicki. Pozneje sta se brata Zubicki sprla in se do leta 2018 dogovorila o razdelitvi naložb. Evgenij Zubicki je ostal šef skupine Koks, lastništvo Sija pa je prepustil Andreju Zubickemu.

Spor zaradi delitve premoženja

Nekateri viri po navedbah portala Necenzurirano ocenjujejo, da ima skupina zaradi ruskega večinskega lastništva na nekaterih trgih težave pri poslih z jeklom, kar naj bi gojilo idejo o prodaji podjetja. Drugi sogovorniki pa so za portal menili, da bi se ključni razlog za prodajo lahko skrival v sporu zaradi delitve premoženja, ki ga je zoper Andreja Zubickega v Švici sprožila njegova nekdanja soproga.

Skupina Sij je sicer leto 2023 sklenila z izgubo v višini 18,8 milijona evrov, prihodki od prodaje pa so upadli skoraj za četrtino na milijardo evrov. Kot so marca sporočili iz skupine, so v izgubo zdrsnili zaradi manjšega obsega proizvodnje in povišanih stroškov ob vztrajanju visokih cen energentov.

V začetku letošnjega leta je skupina izboljšala poslovanje. Zabeležila je 286,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 33 odstotkov več v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani, so iz Sija sporočili prejšnji teden. Družbe iz skupine so pri tem odpremile skoraj za polovico več gotovih izdelkov kot v zadnjem lanskem četrtletju. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je medtem dosegel 18,3 milijona evrov, še poroča STA.

Kaj sestavlja skupino

Obvladujoča družba skupine je Sij, članice skupine so Sij Acroni, Sij Metal Ravne, Sij Storitve, Sij SUZ, Sij ZIP Center in Sij Ravne Systems. Druge odvisne družbe – vseh skupaj jih je 32 – so praviloma v 100-odstotnem lastništvu ali pod prevladujočim vplivom obvladujoče družbe, izhaja iz lanskega letnega poročila.

Predsednik uprave Sija je Zubicki, glavni podpredsednik pa je Tibor Šimonka, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. V upravi so še trije izvršni direktorji – Vjačeslav Korčagin, Igor Malevanov in Evgenij Zverev.