Upočasnjena rast inflacije v ZDA vliva upanje Američanom

Novice Forbes Slovenija 15. maja, 2024 16.04
featured image

Onkraj Atlantika so se aprila cene na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka. To je manj od 0,4-odstotne rasti v prejšnjih dveh mesecih.

15. maja, 2024 16.04

V začetku leta 2024 je rast cen življenjskih potrebščin v ZDA ponovno dobila pospešek, kar je presenetilo analitike. Naraščajoča inflacija se je aprila le ohladila, kar je Američanom, ki jih izčrpavajo visoke cene, vlilo nekaj upanja na spremembe.

Del prebivalstva v ZDA namreč visokim stroškom ne more več slediti, na kar so nedavno opozorila tudi večja ameriška podjetja.

Po zadnjem poročilu indeksa cen življenjskih potrebščin, ki ga je objavil Urad za statistiko dela, so se cene življenjskih potrebščin v 12 mesecih do aprila zvišale za 3,4 odstotka. To je manj kot mesec prej, ko so znašale 3,5 odstotka, piše CNN.

Prejšnji mesec so se cene na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka, kar je počasnejša rast od 0,4-odstotne rasti v prejšnjih dveh mesecih.

Ekonomisti so sicer aprila pričakovali 0,4-odstotno mesečno in 3,4-odstotno letno rast življenjskih stroškov, še poročajo ameriški mediji.

V poročilu urada za statistiko dela je navedeno tudi, da so k več kot 70 odstotkov mesečnega povečanja inflacije prispevali naraščajoči stroški bencina in nastanitev.