Denar Evropske vesoljske agencije samo za slovenska podjetja in organizacije

Posel Forbes Slovenija 15. maja, 2024 15.15
featured image

Podjetja ter akademske in raziskovalne organizacije s sedežem v Sloveniji se lahko prijavijo na razpis, ki ga je objavila Evropska vesoljska agencija (Esa). Razpis je vreden 1,5 milijona evrov.

15. maja, 2024 15.15

Evropska vesoljska agencija je objavila nov razpis, ki je namenjen samo podjetjem in akademskim ter raziskovalnim organizacijam s sedežem v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo. Vrednost razpisa, kamor je mogoče prijaviti okvirne predloge za projekte izbranih tem z namenom krepitve vesoljskega sektorja v Sloveniji, je 1,5 milijona evrov.

Razpis je odprt do 21. junija do 13. ure.

STA ob tem poudarja, da je namen razpisa Requesting Party Activity – RPA poleg krepitve slovenskega vesoljskega sektorja tudi spodbujanje vključitve obstoječih ter novih podjetij in organizacij, ki še niso aktivna na področju vesoljskih tehnologij.

Slovenski deležniki se lahko povežejo s tujimi partnerji iz drugih držav članic Esa, vendar tuj delež ne sme presegati 20 odstotkov skupne vrednosti projekta, so še pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Kakšna so področja razpisa

Okvirni predlogi projektov se zbirajo na več tem oziroma tipe aktivnosti: raziskovalne in pripravljalne aktivnosti, razvoj tehnologij za izstrelitev v vesolje ter zemeljskih tehnologij, priložnosti za izstrelitev v vesolje, znanstvene aktivnosti s področja vesolja, vesoljske aplikacije, izobraževalne aktivnosti ter tečaji usposabljanja, povezani z vesoljem.

Razpis je objavljen v angleščini na portalu EsaStar. Ministrstvo opozarja, da je za dostop potrebna registracija v sistem EsaStar. Izjema so projekti za tečaje usposabljanja, povezane z vesoljem, pri čemer je razpis objavljen na platformi Esa za inovacije v odprtem prostoru.

Vlada je sicer sredi aprila prižgala zeleno luč pogajanjem za polnopravno članstvo Slovenije v Esi.