Slovenci prevzemajo hrvaškega izdelovalca sončnih panelov, ima jih tudi Google

Posel Forbes Slovenija 15. maja, 2024 11.13
featured image

Advance Capital Partners bo postal 60-odstotni lastnik Solvisa.

15. maja, 2024 11.13

Upravljalec skladov zasebnega kapitala Advance Capital Partners, katerega glavni vlagatelj je krovna družba skupine Adventura Investments, in hrvaški podjetnik Stjepan Talan sta se dogovorila o strateškem partnerstvu v družbi Solvis. Gre za največjega hrvaškega proizvajalca solarnih panelov. Advance Capital Partners bo postal 60-odstotni lastnik podjetja, poroča STA.

Specialni investicijski sklad, ki ga upravlja družba Advance Capital Partners s sedežem v Ljubljani, bo po izpolnitvi odložilnih pogojev in pridobitvi soglasij pristojnih agencij za varstvo konkurence tako prevzel večinski lastniški delež varaždinskega podjetja.

Cilj: vodilni v regiji

Partnerstvo bo Solvisu omogočilo izvedbo strateških razvojnih načrtov, internacionalizacijo poslovanja in razvoj novih okolju prijaznih energetskih rešitev, so sporočili iz Advance Capital Partners.

“Naš cilj je iz Solvisa razviti vodilnega ponudnika energetskih rešitev v celotni regiji Adria in globalno prepoznavnega igralca na področju naprednih integriranih solarnih panelov. Z dodatnimi finančnimi sredstvi bo lahko Solvis v prihodnje še bolj učinkovito in hitreje razvijal lastne projekte sončnih elektrarn, v prihodnjih petih letih pa želimo v regiji zgraditi okoli 500 megavatov dodatnih fotovoltaičnih zmogljivosti,” je v sporočilu za javnost zapisal predsednik uprave Advance Capital Partners Aleš Škerlak.

Stjepan Talan, ki ostaja solastnik in direktor Solvisa, meni, da je Solvis že zdaj uspešen na svetovnem trgu, kar da jim je uspelo z ustrezno diverzifikacijo poslovanja in lastnim razvojem najbolj naprednih solarnih sistemov.

“A načrti Solvisa so zelo ambiciozni, za njihovo izvedbo pa želimo nadgraditi korporativno upravljanje podjetja, privabiti dodatne usposobljene strokovnjake, razviti in implementirati pomembne projekte ter omogočiti zelen prehod v regiji,” je dodal in pojasnil, da so ustreznega partnerja za to našli v Advance Capital Partners, poroča STA.

Njihove panele ima tudi Google

Solvis, ki je lani ustvaril več kot 100 milijonov evrov prihodkov, ima okoli 300 zaposlenih. Podjetje večino proizvodnje izvozi v Nemčijo, Francijo, Kanado, Nizozemsko, Turčijo, Italijo, Avstrijo, Dansko, Španijo, Maroko in Dubaj. Njihovi integrirani solarni paneli so bili uporabljeni tudi na strehi novega kampusa tehnološkega velikana Google v Silicijevi dolini.

Solvis je doslej postavil prek 350 sončnih elektrarn in je največji proizvajalec solarnih panelov v celotni jugovzhodni Evropi ter ponudnik integriranih sistemskih rešitev na področju fotovoltaike.

Smeli načrti

Po pridobitvi soglasij regulatorjev in zaključku transakcije Solvis in njegov novi največji lastnik že do 2026 načrtujeta razvoj in izgradnjo najmanj 17 velikih sončnih elektrarn s skupno močjo okoli 250 megavatov.

Advance Capital Partners je sicer v prvem krogu zbiranja sredstev zbral 120,6 milijona evrov za svoj specialni investicijski sklad, ki je s tem postal tudi največji zasebni sklad kapitala v regiji. Ciljna vrednost sklada znaša več kot 150 milijonov evrov. Sredstva bo vložil v do 12 podjetij, med drugim bo po pridobitvi vseh dovoljenj postal tudi lastnik trgovca s tehničnim blagom Big Bang, ki je del skupine Adventura Investments. Ta je tudi največji vlagatelj v Advance Capital Partners, je še poročala STA.