Sprememba na vrhu ene največjih zasebnih dobrodelnih organizacij na svetu

Novice Forbes Slovenija 14. maja, 2024 17.10
featured image

Melinda French Gates se umika z vrha fundacije Bill & Melinda Gates. Fundacija bo kmalu tudi spremenila ime.

14. maja, 2024 17.10

Tri leta po ločitvi od milijarderja in soustanovitelja Microsofta Billa Gatesa se Melinda French Gates umika iz njune fundacije, kjer sta bila oba sopredsednika.

French Gates je prek družbenega omrežja X sporočila, da odločitev o odhodu ni bila lahka in da je “neizmerno ponosna na fundacijo, ki sta jo skupaj z Billom zgradila, in na njeno izjemno delo pri odpravljanju neenakosti po svetu”, poroča Forbes.

Nekdanja zakonca sta se dogovorila, da bo French Gates po odhodu dobila 12,5 milijarde dolarjev, ki jih bo prek svoje druge organizacije Pivotal Ventures porabila za “delo v korist žensk in družin”. Izplačilo 12,5 milijarde dolarjev je osebni dogovor med French in Billom in bo izvedeno prek fundacije.

French Gates je v svoji napovedi o odhodu dejala, da namerava svoje filantropsko delo nadaljevati samostojno in se osredotočiti na vprašanja, ki zadevajo ženske in dekleta v Združenih državah in po svetu.

Odhaja sredi poletja

Zakonca sta leta 2021 napovedala ločitev, vendar sta takrat povedala, da bo Frenc Gates, ena najvplivnejših žensk v filantropiji, ostala sopredsedujoča fundaciji. S funkcije se bo poslovila 7. junija.

Bill Gates se je svoji nekdanji partnerki zahvalil za njen doprinos. “French je odločilno prispevala k oblikovanju naših strategij in pobud ter tako pomembno vplivala na globalno zdravje in enakost spolov,” je zapisal.

Fundacija Bill & French Gates bo po odhodu French spremenila ime v Fundacijo Gates. Tako naj bi počastili zapuščino, ki sta jo ustvarila Bill in French, so objavili v obvestilu zaposlenim, dodaja Forbes.

Fundacija Billa in French Gates je od ustanovitve leta 2000 zrasla v eno največjih zasebnih dobrodelnih organizacij na svetu, ki je do konca leta 2023 izplačala skupno 77,6 milijarde dolarjev nepovratnih sredstev.

Konec leta 2022 je imela fundacija približno 68 milijard dolarjev sredstev, še dodatnih 68 milijard dolarjev pa je imela v skladu fundacije Gates.

Ločitev pred tremi leti

Leta 2021 se je par po 27 letih ločil zaradi govoric o promiskuiteti Billa Gatesa in razmerju z Epsteinovo, ki jo je Gates poznal od leta 2011 in s katerim je še naprej preživljal čas, čeprav je French Gates izražala nezadovoljstvo, je poročal The New York Times.

Časopis Wall Street Journal je poročal, da je French Gates že leta 2019 razmišljala o ločitvi, potem ko je izvedela za Gatesova stalna srečanja z Epsteinom. Po ločitvi sta zakonca dejala, da si bosta privoščila dveletno poskusno obdobje, da bi ugotovila, ali lahko še naprej skupaj vodita fundacijo, in če ne bosta mogla, se bo French Gates umaknila.

Fundacija je ustanovila sklade za boj proti boleznim, kot so aids, otroška paraliza in malarija, za boj proti podhranjenosti in za pomoč ženskam pri dostopu do kontracepcijskih sredstev, je navedeno na spletni strani fundacije.

French Gates je svojo poklicno pot začela pri Microsoftu, kjer se je zaposlila po diplomi na univerzi Duke.