Je vlada prisluhnila naftnim trgovcem?

Novice Forbes Slovenija 7. junija, 2024 14.41
featured image

Na Trgovinski zbornici Slovenije trdijo, da je vlada opustila načrtovano spremembo intervala izračuna nabavnih in posledično maloprodajnih cen s 14 na 28 dni.

7. junija, 2024 14.41

Predlagana nova uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov bo močno otežila naložbe naftnih družb ter s tem zavrla njihov razvoj in zeleni prehod, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Dolgoročno bi lahko prišlo tudi do stečajev, posledično pa težav pri oskrbi z energenti, besede zbornice navaja STA. Trgovci upajo, da bo vlada uredbo, ki naj bi začela veljati 18. junija, vsaj nekoliko omilila.

TZS: Ni jasno, na čem temelji podaljšanje in zaostritev regulacije

Čeprav zakonodaja določa, da se pred sprejetjem tovrstnih ukrepov izvede vrsta analiz, ni jasno, na katerih predpostavkah temelji podaljšanje in zaostritev regulacije cen, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala predsednica zbornice Mariča Lah.

Slovenija ima po njenih besedah pri 95-oktanskem bencinu komaj 40 odstotkov povprečne marže EU, pri dizelskem gorivu pa 32 odstotkov. “Ne znamo si predstavljati, kako naj bi pri takšnih maržah družbe investirale v razvoj,” navedbe predsednice zbornice povzema STA.

Glavni stroški, ki bremenijo naftne trgovce, so se po njenih besedah močno zvišali, zato bi morale temu slediti tudi marže. Primer so plače; najnižja osnovna plača za prodajalca je letos glede na december 2022 višja za 50,4 odstotka.

Glede na informacije, ki so jih prejeli, naj bi vlada opustila vsaj načrtovano spremembo intervala izračuna nabavnih in posledično maloprodajnih cen s 14 na 28 dni. “Potolaženi sicer nismo, a bo težava vsaj nekoliko manjša,” je še dejala.

Ali trditve trgovinske zbornice držijo, smo vprašali ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Navedb niso zanikali, niti potrdili. Dejali so le, da je uredba v medresorskem usklajevanju, javnost pa bo pravočasno obveščena o predlogu, ki bo predložen vladi.

Kaj kažejo raziskave ekonomistov

Tudi generalni sekretar slovenskega nacionalnega naftno-plinskega komiteja Tadej Granfol je opozoril, da podatki za Slovenijo v primerjavi z drugimi državami EU izkazujejo nadpovprečno obremenitev s strani države in nesorazmerno najnižje nabavne pogoje, vključno z razliko v ceni. “Dodatna težava je nadpovprečna nepredvidljivost poslovnega okolja v Sloveniji,” je dejal.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah
Slovenija ima po besedah predsednice trgovinske zbornice Mariče Lah pri 95-oktanskem bencinu komaj 40 odstotkov povprečne marže EU, pri dizelskem gorivu pa 32 odstotkov (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

STA piše o študiji, ki jo je predstavil ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete Jože P. Damijan. Ta je pokazala, da cene energentov lani niso več bistveno vplivale na inflacijo. Argument vlade za znižanje marž so bila prav prizadevanja za znižanje inflacije. “Ta argument ne zdrži strokovne presoje,” je dejal.

Raziskave so pokazale tudi, da volumski deleži iz uredbe o obnovljivih virih energije bistveno presegajo volumske deleže iz predlagane uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je dejal ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete Sašo Polanec. Del nabavnih stroškov biogoriv torej ni priznan.

“Ker bi se zaradi regulacije prihodki naftnih trgovcev znižali, to podjetja dolgoročneje gledano sili v bankrot,” je opozoril. Obenem nobena od sosednjih držav od distributerjev goriv po njegovih besedah ne zahteva tako pospešenega prehoda na goriva iz obnovljivih virov v prometu kot Slovenija.

Trgovci pričakujejo popolno deregulacijo

Na zgornje navedbe je opozoril tudi ekonomist Aljoša Feldin. “Slovenija se zdi nenavadno ambiciozna pri oblikovanju ciljev glede alternativnih goriv v prometu. EU od nas ne zahteva takšnih standardov in tudi mnoge bogatejše države si niso zastavile tako ambicioznih ciljev,” je dejal.

Kot še navaja STA, v TZS od vlade pričakujejo popolno deregulacijo cen naftnih derivatov. Če regulacija že mora biti, predlagajo spremembo intervala izračuna cen na sedem dni oziroma v najslabšem primeru ohranitev 14-dnevnega obdobja, je dejala Lah. Ukrepi, kot jih z omenjeno uredbo predlaga vlada, bi lahko po njenih besedah ne le odvrnili katerega od tujih naftnih trgovcev od vstopa na slovenski trg, temveč tudi vodili v umik katerega od obstoječih trgovcev s trga.