Zlom ene največjih evropskih potovalnih agencij: prizadetih bo tisoče potnikov

Posel Forbes Slovenija 7. junija, 2024 12.50
featured image

FTI Group, ki je eno največjih evropskih turističnih podjetij, je razglasilo insolventnost. To je slaba novica za dopustnike na stari celini, kjer se je zvrstilo že nekaj odpovedi in krajšanj počitniških paketov.

7. junija, 2024 12.50

Münchensko potovalno podjetje so v zadnjem času prizadele številne težave, med drugim pomanjkljive rezervacije potnikov. Agencija se je zapletla še v dolgotrajni postopek iskanja investitorjev, ki se je razrešil aprila 2024, ko je v podjetje vstopil konzorcij vlagateljev. A tudi te pozitivne novice so imele omejen rok trajanja, saj je število rezervacij od takrat že močno zaostalo za pričakovanji.

“Poleg tega so številni dobavitelji vztrajali pri predplačilu. Posledično se je povečala potreba po likvidnosti, ki je ni bilo več mogoče premostiti do zaključka investitorskega postopka. Prijava v stečaj je postala nujna iz pravnih razlogov,” so zdaj sporočili iz FTI Group.

Plačilno nesposobnost je tako razglasilo eno največjih turističnih podjetij v Evropi, poroča Euronews.

Kaj bo z že plačanimi potovanji

V nemškem podjetju so navedli, da je zdaj njihova prednostna naloga podpora potnikom, ki so jih prizadele posledice insolventnosti. “Močno si prizadevamo, da se bodo potovanja, ki so se že začela, zaključila po načrtih.”

Potovanj, ki se niso začela pred torkom, 4. junija, verjetno ne bo mogoče izpeljati, ali pa bodo izpeljana le delno. Po navedbah evropskih medijev bi lahko bilo prizadetih več tisoč dopustnikov.

V potovalni skupini so poudarili tudi, da pripravljajo podrobnosti o tem, kako ravnati z informacijami o potnikih, in o ukrepih, ki jih je treba izvesti v primeru insolventnosti.

Hkrati je podjetje vzpostavilo posebno spletno stran in telefonsko linijo za podporo strankam. Tam je med drugim mogoče dobiti odgovore na vprašanja o insolventnosti in urediti povračila.

FTI Group, ki je eno največjih evropskih turističnih podjetij, je razglasilo insolventnost
FTI Group, ki je eno največjih evropskih turističnih podjetij, je razglasilo insolventnost (Foto: PROFIMEDIA)

Poletne dopustnike lahko pričaka kaos

Euronews ob tem opozarja, da lahko poletne dopustnike letos pričakajo motnje med potovanjem.

V zadnjem obdobju se je že zvrstilo nekaj odpovedi in krajšanj počitniških paketov. Potniki bi v takšnih primerih morali iskati druge možnosti potovanja ali pa se vračati domov.

Nemško zunanje ministrstvo je za potnike, ki bi obtičali v tujih državah, napovedalo podporo. Sporočili so tudi, da bodo pomagali pri vračanju turistov v njihove države ter nudilo konzularno podporo, če bo to potrebno.

Inflacija že pošteno oklestila razpoložljive dohodke

Nemci se v zadnjih nekaj mesecih soočajo z vse več težavami na področju potovanj in turizma. To so še posebej izpostavile obsežne stavke zaposlenih v letalski družbi Lufthansa, ki so zahtevali povišanje plač.

Letalske družbe in organizatorji potovanj se po navedbah Euronewsa še vedno soočajo tudi z dolgotrajnimi posledicami pandemije. Te skupaj z višjimi življenjskimi stroški in obrestnimi merami zmanjšujejo povpraševanje po potovanjih, saj se razpoložljivi dohodki zmanjšujejo.

Evropska letalska industrija je nedavno pozvala k večji vladni podpori letalskim prevoznikom, da bi pospešili prehod na obnovljive vire energije. To naj bi storili s povečanjem proizvodnje trajnostnega letalskega goriva ter s subvencijami in nepovratnimi sredstvi za njegov nakup.