Prvič v zgodovini Samsunga zaposleni stavkali

Novice Forbes Slovenija 7. junija, 2024 11.32
featured image

Razlog za nezadovoljstvo delavcev so neuspešna pogajanja za zvišanje plač.

7. junija, 2024 11.32

Sindikat Samsung Electronics (NSEU) je prejšnji teden sporočil, da bo njegovih 28.000 članov, kar je nekaj manj kot četrtina celotne delovne sile podjetja v državi, 7. junija izvedlo enodnevno stavko po neuspešnih pogajanjih o plačah in nagradah.

To se je danes tudi zgodilo, kar je prvič v 55-letni zgodovini velikana na področju pametnih telefonov in proizvodnje čipov, da so zaposleni v Južni Koreji stavkali, poročajo tuji mediji.

Neuspešna plačna pogajanja

Son Woomok, vodja sindikata, je za CNN povedal, da je “veliko zaposlenih danes izkoristilo svoj letni dopust”. Na enem od delovišč so celo “vsi delavci vzeli dopust, zato so tja napotili nadomestno osebje”. Drugih podrobnosti ni navedel.

Samsungov tiskovni predstavnik je za CNN dejal, da “enodnevni izostanek ne vpliva na proizvodnjo in upravljanje”.

Največji svetovni proizvajalec pomnilniških čipov je imel nekaj težkih let. Zgodovinskemu pomanjkanju računalniških čipov med pandemijo je lani sledilo zmanjšanje povpraševanja, saj se je potrošniški apetit po elektroniki zaradi svetovne gospodarske negotovosti zmanjšal, poroča CNN.

Boljši časi z umetno inteligenco

Vendar se zaradi razcveta umetne inteligence razmere za podjetje izboljšujejo. Optimistično pričakuje, da se bo letos ponovno povečalo povpraševanje po mobilnih napravah, zlasti novih, ki jih poganja umetna inteligenca.

Prejšnji mesec je Samsung poročal o več kot desetkratnem povečanju dobička iz poslovanja v prvem četrtletju zaradi velikega povpraševanja po naprednih čipih, pri katerih tekmuje z Intelom tajvanskim TSMC.

Velika večina naprednih mikročipov na svetu se izdeluje le na dveh mestih, v Tajvanu in Južni Koreji. Tajvanska industrija je večja in prevladujoča, kar želi Južna Koreja izzvati, je še poročal CNN.