Dogaja se tudi pri nas: ko poleg zaposlitve podjetje zagotovi tudi stanovanje

featured image

Žirovniški NGEN načrtuje gradnjo stanovanj za zaposlene, kar je pred leti že naredila skupina Ržišnik Perc, o tem so razmišljali tudi v Termah Olimia. Zakaj se podjetja odločajo za stanovanjsko gradnjo in kako se take naložbe obnesejo?

8. junija, 2024 05.31

V času visoke zaposlenosti in zaostrene bitke za kadre večina podjetij tekmuje z višino plače, fleksibilnim delovnikom, različnimi ugodnostmi. Ker marsikje po svetu primanjkuje stanovanj po dostopnih cenah, pa nekatera priskočijo na pomoč tudi na tem področju.

Business Insider je nedavno pisal o načrtih tehnoloških velikanov, kot so Google, Walt Disney, Meta in Tesla, da bi v bližini svojih kampusov zaradi pomanjkanja stanovanj po dostopnih cenah (k čemer so veliko prispevala prav ta podjetja) postavila stanovanjske soseske. Google v Kaliforniji načrtuje sedem tisoč stanovanj s pripadajočo infrastrukturo, trgovskimi in rekreacijskimi površinami. Del naj bi bil namenjen zaposlenim, del pa za trg.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk na več tisoč hektarjev velikem zemljišču v bližini Austina v Teksasu načrtuje mesto Snailbrook, v katerem bi zaposleni v njegovih podjetjih Boring Co., Tesla in SpaceX – kot napoveduje – nekoč lahko živeli po cenah, nižjih od tržnih.

NGEN bo gradil stanovanja v Žirovnici

Ta teden je stanovanjski projekt – seveda precej manjši – napovedalo hitro rastoče slovensko podjetje NGEN. Kupili so stavbo Elektra Gorenjska v neposredni bližini poslovne stavbe podjetja v Žirovnici pri Jesenicah, kjer naj bi prihodnje leto postavili kompleks 40 stanovanj za zaposlene.

V NGEN, ki je pred hitro širitvijo in namerava do konca leta število zaposlenih povečati s 120 na 200, menijo, da bodo tako bolj privlačen delodajalec.

“Na nepremičninskem trgu ni veliko prostih zmogljivosti, cene pa so res visoke. Ker se je prodajala nepremičnina v bližini, smo se odločili za nakup, saj razmišljamo za naprej,” je za Forbes Slovenija povedala kadrovska direktorica podjetja Tanja Avguštin Čufer.

Tanja Avguštin Čufer, NGEN
NGEN stanovanja gradi za potrebe tujih inženirjev, ki po nekaj tednov mesečno delajo na lokaciji matičnega podjetja, in za bodoče zaposlene, pravi kadrovska direktorica Tanja Avguštin Čufer (Foto: Forbes Slovenija)

Pol meseca v tujini, pol meseca tu

Avguštin Čufer doda, da bodo stanovanja v lasti podjetja olajšala tudi “logistiko” zaposlenih iz tujih podjetij skupine NGEN, ki redno prihajajo na delo v matično podjetje v Žirovnici.

Pri tem navede primer tehničnega direktorja, ki prihaja iz Amsterdama, zaposlen pa je v podjetju skupine NGEN v Bruslju. “Pol meseca je tam, pol meseca v Sloveniji. Ker je odgovoren za ves tehnični del za celotno skupino, pa sodeluje pri vseh projektih skupine NGEN po Evropi,” nam je pojasnila Avguštin Čufer.

Kot pravi kadrovska direktorica, ima NGEN v Sloveniji 74 zaposlenih. Osnovna plača tu je med 2.500 in tri tisoč evrov bruto. Večino tujcev pa zaposlujejo v hčerinskih podjetjih skupine NGEN po Evropi. V prihodnje se bo njihovo število verjetno še povečalo, saj NGEN pri malih hranilnikih snuje vez s kitajskim proizvajalcem – dobavitelj velikih ostaja Tesla –, zato bodo verjetno pritegnili tudi kakšnega inženirja iz kitajskega podjetja. Trenutno ima žirovniška energetska družba odprte razpise za 15 sodelavcev, predvsem elektroinženirje in programerje.

Kadrovski suši navkljub Avguštin Čufer pravi, da težav pri iskanju novih sodelavcev nima. “Trenutno smo kar zanimivi. Kadre smo iskali tudi v podjetjih s sorodno dejavnostjo in uspeli nabrati ekipo. Naša vizija in rešitve privabijo mlade, ki vidijo v tem neko prihodnost. Ljudem je všeč miselnost, uporabnost rešitev za upravljavca omrežja kot tudi za slehernika. “

“Že leta 2020 smo vedeli, kar se nam zdaj potrjuje, da bodo stanovanja v bližini delovnega mesta naša konkurenčna prednost. To še posebej velja pri kadrih, ki jih zaposlujemo iz tujine, saj se jim kratkoročno ni treba ukvarjati z vprašanjem bivanja.”

Gregor Rožman, direktor Ržišnik Perc

Večja stanovanja za družine, sobivanje za mlade

V NGEN niso prvi pri nas, ki so predvideli gradnjo stanovanj za zaposlene. Gradnjo so v času epidemije napovedovali tudi v Termah Olimia, od koder pa nam od četrtka niso odgovorili, ali so projekt nato dejansko izvedli.

Ržišnik Perc skupina, katere osrednji člen je svetovalno in projektantsko podjetje Protim, je pred tremi leti v Šenčurju pri Kranju postavila dva bloka. V prvem so uredili 17 stanovanj za svoje zaposlene. Stanovanja v drugem bloku pa so najprej ponudili drugim podjetjem, ki poslujejo v poslovni coni v Šenčurju. “Zanimanje je bilo zmerno, tako smo nekaj manj kot polovico stanovanj prodali podjetjem, preostanek so kupile fizične osebe za lastne potrebe,” nam je pojasnil Gregor Rožman, direktor podjetja Ržišnik Perc, ki je eno od štirih podjetij v skupini in je specializirano za upravljanje poslovnih nepremičnin.

Danes so stanovanja po navedbah Rožmana po večini zasedena. Večja, dvo- in trisobna so namenjena zaposlenim z družino – v stavbi deluje tudi koncesijski vrtec –, dve garsonjeri in manjše enote so bolj prehodne narave. “Kar nekaj primerov imamo, ko zaposleni iz tujine najprej bivajo sami, nekoliko pozneje se jim pridruži družina in se takrat preselijo v večje stanovanje,” pravi sogovornik.

Dve enoti pa so opremili tako, da lahko v njih sobiva več zaposlenih. “Pri mlajših kadrih je ta možnost zelo dobro sprejeta.”

Bližina je prednost

V skupini Ržišnik Perc podobno kot v NGEN pravijo, da so se za gradnjo v letu 2020 odločili, ko se je skupini napovedovala hitra rast potreb po visokokvalificiranih kadrih in da so razmišljali za naprej.

“Že takrat smo vedeli, kar se nam zdaj potrjuje, da bodo stanovanja v bližini delovnega mesta naša konkurenčna prednost. To še posebej velja pri kadrih, ki jih zaposlujemo iz tujine, saj se jim kratkoročno ni treba ukvarjati z vprašanjem bivanja. Njihove ponudbe za zaposlitev vključujejo najem stanovanja za določen čas kot del selitvenega paketa, kjer jim nudimo tudi vso podporo pri urejanju dokumentacije,” nam je povedal Rožman.

Stanovanja so za podjetje naložba, po navedbah sogovornika pa prinašajo ekonomske ugodnosti tudi za zaposlene, čeprav plačujejo tržno najemnino. “Ta je zaradi lokacije nižja kot za primerljiva stanovanja v Ljubljani ali Kranju. Dodatno se zmanjša potreba po dveh avtomobilih v gospodinjstvu, kar je dodatna prednost z vidika stroškov.”