Se vrača znani slovenski dostavljalec hrane?

Novice Jan Artiček 31. maja, 2024 12.33
featured image

Po tem, ko je 10. maja Slovenijo zapustil dostavljalec Glovo, je znova oživela spletna stran ehrana.si, ki jo je ob prihodu prevzelo špansko podjetje.

31. maja, 2024 12.33

Svojo vrnitev na slovenski trg oglašuje dostavljalec Ehrana, ki ga je leta 2021 prevzela španska platforma Glovo. Po odhodu Glova iz države 10. maja je bilo nemudoma registrirano tudi novo podjetje z imenom Ehrana, ki ga je ustanovil nekdanji vodja prodaje pri Ehrani in tudi slovenski podružnici Glova.

Družbo s polnim imenom EHRANA, tehnološke storitve, d. o. o. je 10. maja registriral Matic Šubic, ki je pred tem dobra štiri leta delal pri Ehrani in nato še dobra tri leta pri Glovoapp SI, kot se je imenovala slovenska podružnica. Novo podjetje je bilo ustanovljeno z minimalnim kapitalom 7.500 evrov, edini delničar pa je Šubic, je razvidno iz akta o ustanovitvi, ki je dostopen na Ajpesu.

Obenem je znova oživela spletna stran ehrana.si, kjer je obiskovalce pričakalo obvestilo: “ehrana je nazaj! povej naprej!” Na spletni strani že omogočajo tudi naročila, čeprav je ponudba za zdaj omejena na deset restavracij. Na območju Ljubljane lahko naročate iz štirih restavracij, v Kranju in Domžalah iz dveh, v Kopru pa iz ene. Na voljo sta tudi mesti Maribor in Celje, a za zdaj tam še ni restavracij, ki jih ves čas dodajajo.

Na Šubica smo naslovili vprašanja o vrnitvi znamke, a do objave nismo prejeli odgovora.

Spletna stran ehrana.si
Spletna stran ehrana.si sporoča, da je dostavljalec znova dejaven (Foto: Zajem zaslona)

Milijonske izgube

Spomnimo, Glovo je konec aprila napovedal, da zapušča slovenski trg. Podjetje, ki je ob koncu leta 2023 pri nas zaposlovalo 19 ljudi, je v slabih treh letih poslovalo z večmilijonskimi izgubami. Leta 2021 je ta znašala 2,4 milijona evrov, leta 2022 3,2 milijona evrov in lani 2,2 milijona evrov.

Glovo je na trg vstopil junija 2021, ko je prevzel slovensko podjetje Ehrana. Tega so leta 2010 ustanovili Borut Markelj, Jernej Janežič in Žiga Lesjak. Leta 2019 je podjetje dobilo močno konkurenco s prihodom finskega dostavljalca hrane Wolt, a je ob izbruhu pandemije Covida-19 vseeno beležilo rast prodaje. Markelj je po prevzemu postal generalni direktor Glova v Sloveniji.

Za razliko od Glova je Wolt v Sloveniji vsako leto posloval z dobičkom, ki je lani znašal dobrih 121 tisoč evrov. A bolj impresivna je bila rast prihodkov v slabih petih letih na slovenskem trgu: finska platforma za dostavo je leta 2020, ki je bilo prvo polno leto, ustvarila slabe tri milijone evrov prihodkov, lani pa so ti znašali več kot 15 milijonov evrov.