Pri 52 letih je pustila službo, 40 let pozneje je ena najbogatejših na svetu

Ljudje Forbes 29. maja, 2024 04.55
featured image

Joan Payden je pustila službo, izpraznila svoj pokojninski račun in ustanovila podjetje za upravljanje denarja. Pri 92 letih še vedno skrbi za naložbe izjemno bogatih strank - in je ena najbogatejših Američank, ki so premoženje ustvarile same.

29. maja, 2024 04.55

Ko je bila Joan Payden stara 40 let, je postala prva ženska partnerica pri Scudder, Stevens and Clark, prestižnem investicijskem podjetju, ki ga je leta 1997 za 1,7 milijarde dolarjev kupil švicarski zavarovalniški velikan Zurich Group. Napredovanje je bilo za Payden, ki je bila na svojem področju prava pionirka, velika čast. Vendar je pozneje spoznala, da bi se moralo to zgoditi že veliko prej.

Prodala pokojninsko polico in šla na svoje

Takratno vodstvo podjetja je enkrat na leto glasovalo o tem, kdo bo postal partner. “Ugotovila sem zanimivo stvar, in sicer, da nisem bila izvoljena na prvem glasovanju. Izvoljena sem bila na petem glasovanju in mislim, da je bil razlog v tem, da nisem igrala golfa,” je Payden povedala študentom poslovnega programa Mendoza na univerzi Notre Dame med predavanjem leta 2011. “Svoja letna srečanja so imeli na zelo velikem, prestižnem igrišču za golf in seveda niso dovolili vstopa ženskam, zato sem sedela na verandi,” je pojasnila.

Leta 1984 je dala odpoved, si izplačala sredstva iz pokojninske police in se odpravila na samostojno pot. “Nisem želela, da bi se deset let pozneje znašla na istem mestu,” je povedala študentom na Notre Dame. S seboj je vzela Sandro Rygel, sodelavko iz Scudder, Stevens & Clark, in skupaj sta ustanovili podjetje za upravljanje denarja Payden & Rygel. (Rygel naj bi leta 1988 odšla in se posvetila dobrodelnosti. Na Forbesovo prošnjo za intervju se ni odzvala.)

Za Payden, ki je dejala, da bi jo na fakulteti izbrali za osebo, ki “najverjetneje ne bo odprla svojega podjetja”, je bila to poteza, ki ji ni bila povsem pisana na kožo. “Veliko mojih kolegov in prijateljev je bilo zaskrbljenih zaradi mojega duševnega stanja,” je dejala v govoru leta 2011.

Ameriška pokojninska polica 401(k)
Payden je za odprtje svojega podjetja unovčila pokojninsko polico 401(k) (Foto: PROFIMEDIA)

Ne mara medijskih žarometov

Kljub temu je Payden v zadnjih 40 letih potiho zgradila podjetje Payden & Rygel v enega največjih zasebnih upravljalcev denarja v državi s 162 milijardami dolarjev sredstev v upravljanju in pisarnami v Los Angelesu (sedež podjetja), Bostonu, Londonu in Milanu. Podjetje, ki se osredotoča na obveznice in globalne trge, zdaj upravlja premoženje številnih vlagateljev z visokim neto premoženjem, državnih in podjetniških pokojninskih skladov, centralnih bank, fundacij in drugih. Payden pri 92 letih še vedno vodi podjetje kot predsednica, glavna izvršna direktorica in večinska lastnica.

“Je bistra, kot je le mogoče,“ pravi njena predstavnica za medije Angela Dailey, ki poudarja, da se Payden ne namerava v kratkem odpovedati vodenju podjetja. Payden, ki se izogiba žarometom in je v svoji 60-letni karieri govorila le z nekaj novinarji, za ta članek ni želela komentirati.

V zadnjem desetletju podvojila sredstva v upravljanju

Zaradi rasti njenega podjetja, ki je v zadnjem desetletju več kot podvojilo sredstva v upravljanju, se je Payden uvrstila na Forbesov seznam najuspešnejših samostojnih podjetnic na svetu. Njeno neto premoženje, ocenjeno na 700 milijonov dolarjev, v veliki meri izhaja iz njenega kontrolnega deleža v podjetju, ki ga Forbes ocenjuje na približno 1,2 milijarde dolarjev.

Preostali del podjetja je v lasti vodstva. Po Forbesovih ocenah ima tudi približno 100 milijonov dolarjev drugega premoženja, vključno s skoraj štiri milijone dolarjev vredno hišo na obali Santa Monice. Kot strastna filantropinja je v preteklih letih v dobrodelne namene namenila več milijonov, med drugim zavetiščem za živali (obožuje mačke), katoliškim organizacijam in svoji matični šoli Trinity College, katoliški ženski šoli v Washingtonu, ki se zdaj imenuje Trinity Washington University.

Zgodnja leta

Payden se je rodila leta 1931 v Derbyju v Connecticutu, vendar je večino najstniških let preživela v Džakarti v Indoneziji. Tam je bil njen oče, inženir, ki je postal pilot bojnega letala v prvi svetovni vojni, zaposlen kot direktor v kemični družbi Union Carbide. To je leta 2001 prevzela družba Dow Chemical.

Po skoraj desetletju bivanja v Indoneziji se je družina vrnila v ZDA, da bi Joan in njen mlajši brat William končala srednjo šolo v predmestju v zvezni državi New York. Nato je obiskovala Trinity College, kjer je leta 1953 diplomirala iz matematike in fizike. To je bilo za ženske v tistem času precej “nenavadno”, pravi predsednica Trinityja Patricia McGuire.

Prvi dan v pisarni je bilo tam 600 mladih inženirjev in štiri med njimi so bile ženske. To se mi je zdelo precej dobro razmerje.

Joan Payden

Njena prva zaposlitev je bila kot inženirka v podjetju, ki je gradilo naftne rafinerije v New Jerseyju. “Prvi dan v pisarni je bilo tam 600 mladih inženirjev in štiri med njimi so bile ženske,” je povedala v pogovoru v Notre Damu. “To se mi je zdelo precej dobro razmerje.”

Payden je imela službo rada, vendar je bila po treh letih zelo prizadeta, saj so jo odpustili skupaj s 300 sodelavci. To se je izkazalo za prelomnico v njeni karieri. Zaradi matematičnega znanja je dobila službo pri družbi Merrill Lynch kot mlajša sodelavka – z “velikim popustom” v primerjavi s plačo v prejšnji službi. Dve leti pozneje se je preselila v Los Angeles in se zaposlila v podjetju Scudder, Stevens & Clark. Tam je bila vključena v ekipo, ki je upravljala obveznice za velike institucije.

Upravitelj premoženja Merrill Lynch
Zaradi matematičnega znanja je Joan Payden dobila službo pri Merrill Lynch, ki je danes divizija za upravljanje premoženja pri Bank of America (Foto: PROFIMEDIA)

Fokus na obveznice

“Takrat je bilo veliko izzivov. Eden od njih je bil, da sem ženska,” je v pogovoru leta 2011 dejala Payden. A bile so tudi priložnosti. V tistem času je bilo pokojninskim skladom podjetij in državnim skladom prepovedano vlagati v delnice, zato so se namesto tega osredotočali na obveznice. “To se mi je zdelo zelo zanimivo,” je dejala. “Včasih je danes ljudem težko povedati, da so obveznice zelo zanimive, včasih bolj zanimive kot delnice.”

Payden in njena partnerica sta se leta 1984, ko sta ustanovili podjetje Payden & Rygel, odločili, da se bosta osredotočili na to področje. “Njena vizija je bila razviti neodvisno podjetje s fiksnimi donosi svetovnega razreda,” pojasnjuje finančni direktor in vodilni partner Brian Matthews, ki ga je Payden dve leti po ustanovitvi podjetja rekrutirala iz newyorške investicijske družbe Brown Brothers Harriman.

S Payden ga je povezal družinski prijatelj, zato jo je nameraval le na kratko spoznati, ko je obiskala New York. Vendar ga je na koncu prepričala, da je zapustil službo na Wall Streetu. “Že samo način, kako se predstavlja … Ima nalezljivo navdušenje in optimizem.” Matthews se spominja, da je bil navdušen nad tem, da je imelo podjetje ob njegovem prihodu le pet zaposlenih, vendar je upravljalo okoli dve milijardi dolarjev sredstev, predvsem zaradi strank, ki so prišle za Payden iz njenega prejšnjega podjetja. Toda Payden je bila tudi “na poti”, nenehno se je predstavljala potencialnim strankam “in si prizadevala priti na radar”, pojasnjuje Matthews.

Podjetje je vedno poudarjalo svojo globalno usmerjenost in je že zgodaj razvilo strategije za globalne obveznice. Leta 1992 so uvedli družino vzajemnih skladov. Šest let pozneje so odprli svojo prvo mednarodno pisarno v Londonu in offshore različico vzajemnih skladov na Irskem. Istega leta je Payden ustanovila skupno podjetje z Metzler Bank, najstarejšo zasebno banko v Nemčiji.

Donos z nizkim tveganjem

Danes ima podjetje 45 različnih skladov s fiksnimi donosi in tri delniške sklade. Med najbolj priljubljenimi sta sklad Payden Limited Maturity Fund in sklad Payden Emerging Markets Bond Fund, ki sta v poslovnem letu, ki se je končalo 30. aprila, dosegla šestodstotni oziroma 11-odstotni donos.

Na splošno se Payden & Rygel odlikuje kot trdna ponudba z nizkim tveganjem za dopolnitev raznolikega portfelja, pravi analitik podjetja Morningstar David Little, ki že leta pokriva družbo. "Te strategije morda ne boste uporabljali kot osnovni portfelj s fiksnimi donosi, vendar bo ustrezala tistim vlagateljem, ki želijo ustvariti dohodek z nizko stopnjo nihajnosti."

Poleg tega lahko kot manjše neodvisno podjetje v panogi, kjer prevladujejo bostonski velikani Fidelity (s 4.900 milijardami dolarjev sredstev v upravljanju), Franklin Templeton Investments (1.460 milijardami dolarjev) in Blackstone (tisoč milijard dolarjev), po Matthewsovih besedah ponuja bolj osebno obravnavo. "Nimamo zunanjih delničarjev, kar pomeni, da se lahko sami odločimo, kako je najbolje nadaljevati, kar nas resnično usklajuje z našimi strankami, saj ne služimo nikomur drugemu," pravi Payden.

Upravitelj premoženja Fidelity
Tekmec Fidelity upravlja s 4.900 milijardami dolarjev premoženja, kar je 30-kratnik sredstev pri Payden & Rygel (Foto: PROFIMEDIA)

Mecenka svoji univerzi

Payden je zaslovela na področju upravljanja denarja, svojo zapuščino pa je ustvarila tri milje stran od ameriškega Kapitola, v soseski Brookland v Washingtonu. Tam je skromen kampus univerze Trinity z dva tisoč študenti. Payden, ki je tudi sama diplomantka univerze, je leta 2013 z donacijo v višini 10 milijonov dolarjev financirala 80 tisoč kvadratnih metrov velik akademski center Payden Academic Center, v katerem so učilnice in najsodobnejši laboratoriji. To je bila prva nova stavba šole v več kot 50 letih.

Payden je Trinityju predana že od svoje diplome pred več kot sedmimi desetletji. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je pridružila upravnemu odboru univerze. Po besedah dolgoletne predsednice Patricie McGuire je v zadnjih letih odigrala ključno vlogo pri preoblikovanju univerze. Univerza Trinity, ki so jo leta 1897 ustanovile sestre Notre Dame de Namur kot prvo katoliško žensko univerzo v ZDA, je v zadnjih desetletjih zašla v težave, saj so se ameriške univerze odprle za vse študente, število prijav na ženske univerze, kot je Trinity, pa je upadlo.

"Morali smo ugotoviti, ali ima ustanova prihodnost, ko pa je bilo v bližini Washingtona toliko možnosti za študij na mešanem kampusu: Georgetown, univerza George Washington in tako naprej,“ pojasnjuje McGuire, ki pravi, da sta se s Payden začeli ukvarjati s tem vprašanjem v osemdesetih letih, ko sta bili obe v upravnem odboru Trinityja. Maguire je leta 1989 postala predsednica šole. In rešitev, ki sta jo našli: "Odločili smo se, da bomo sprejeli ženske v mestu, ki so tovrstno izobraževanje zelo potrebovale. To so ženske z nizkimi dohodki, večinoma temnopolte ženske."

Dogodek Poor People's Moral Action Congress na univerzi Trinity Washington leta 2019
Dogodek Poor People's Moral Action Congress na univerzi Trinity Washington leta 2019. Univerza je s pomočjo Payden postala dostopna tistim z nizkimi dohodki (Foto: PROFIMEDIA)

Pomoč ranljivim skupinam

Študentsko telo Trinity je iz "pretežno belega, katoliškega, rezidenčnega“ postalo ena od le nekaj šol v ZDA, ki je uradno imenovana "pretežno temnopolta ustanova" (56 odstotkov študentov je temnopoltih) in "ustanova, ki skrbi za latinskoameriške študente" (30 odstotkov). Več kot 70 odstotkov študentov prejema zvezne štipendije Pell, povprečni stroški po finančni podpori pa znašajo 12 tisoč dolarjev na leto. Šola si prizadeva za znižanje šolnin, saj imajo temnopolte ženske v povprečju največji dolg za študentska posojila med vsemi demografskimi skupinami.

"Joan je to sprejela. Rekla je: 'To je tisto, kar bi morala početi Trinity,'" pravi McGuire o prehodu. Kot "največja donatorka" šoli je imela Payden velik vpliv na spremembe, vključno z izboljšanjem njenih naravoslovnih (STEM) programov, pravi McGuire. V zadnjih letih je univerza prejela nepovratna sredstva fundacije Mellon in medicinskega inštituta Howard Hughes. "Za majhno šolo, kot je Trinity, je večmilijonsko darilo življenjskega pomena," pojasnjuje.

"Mislim, da precej pogosto beremo o teh ogromnih 50- ali 100- ali 300-milijonskih darilih velikim elitnim ustanovam, ki so že precej bogate. Jaz pa, saj veste, sedim tukaj in tolčem po mizi." (Trenutna dotacija univerze Trinity znaša 35 milijonov dolarjev v primerjavi s 3,3 milijarde dolarjev sosednje univerze Georgetown.)

Kampus univerze UCLA
Payden je darovala več ameriškim univerzam, vključno z UCLA v Los Angelesu (Foto: PROFIMEDIA)

Borka za izobraževanje

Vendar Payden pomaga tudi večjim šolam. Pravzaprav je članica upravnih odborov vsaj štirih drugih univerz: Univerze Južne Kalifornije, Univerze Loyola Marymount, Occidental College in Anderson School of Management na univerzi UCLA. Leta 2015 je donirala pet milijonov dolarjev za podporo pobudi, namenjeni pripravi neprivilegiranih najstnikov v Los Angelesu na študij. Donacije je namenila tudi drugim šolam, kot sta Los Angeles Valley College in University of Colorado Boulder, kjer je študiral njen pokojni brat.

"Je borka za izobraževanje," pravi dr. Eric Esralian, profesor na UCLA.

Upraviteljica premoženja Joan Payden
Payden je leta 2019 prejela nagrado dobrodelne organizacije Salvation Army, ki ji jo je predal prijatelj Eric Esralian (levo) (Foto: PROFIMEDIA)

Strast in predanost

Ker Payden nima neposredne družine, namerava velik del svojega premoženja zapustiti v dobrodelne namene, je povedala oseba, ki ji je blizu. Njen brat William je po svoji smrti leta 2013 zapustil darilo nerazkrite vrednosti univerzi Trinity, ki je pomagalo plačati univerzitetni laboratorij za simulacijo zdravstvene nege.

Trinity ima tudi Williamovo zbirko modelov letal. Po besedah McGuire je bil predan zbiratelj vsega, od avtomobilov do športnih spominkov. Za časa svojega življenja je imel celo majhen osebni muzej v Los Angelesu. Payden je bila izvršiteljica njegovega premoženja.

Payden je znana po preprostem vodilu. "Dve besedi, ki sta me resnično zadeli, sta ‚strast‘ in ‚predanost‘," je dejala ob odprtju akademskega centra Payden (poimenovanega po njenem bratu in starših) leta 2016.

"Kot si lahko predstavljate, me bodo ljudje vedno spraševali, kaj pomeni uspeh. Kaj iščete pri ljudeh, ki jih zaposlujete? Kakšen je njihov inteligenčni kvocient? In rekla sem, da sta, kar zadeva mene, pomembni samo dve besedi: strast in predanost."

Avtorica članka je Jemima McEvoy.