Velika vrnitev mladega milijarderja, ki je svoje premoženje ustvaril sam

Novice Forbes Slovenija 26. maja, 2024 17.51
featured image

Soustanovitelj družbe Scale AI Alexandr Wang je ponovno pridobil naziv najmlajšega milijarderja, ki je premoženje ustvaril sam.

26. maja, 2024 17.51

Alexandr Wang je ponovno postal milijarder, potem ko je v torek sporočil, da je njegovo podjetje Scale Ai vredno 13,8 milijarde dolarjev.

Soustanovitelj podjetja Scale AI Alexandr Wang je na Forbesovem seznamu milijarderjev debitiral maja 2022, ko je bil star 25 let. Kot najmlajši, ki je sam ustvaril svoje premoženje in prišel do milijardne vrednosti. Na lestvici se je zadržal le eno leto in hitro izpadel, saj je podjetje izgubilo nekaj vrednosti.

Zdaj se pri 27 letih Wang znova vrača. V torek so namreč objavili, da je podjetje Scale AI vredno 13,8 milijarde dolarjev, kar pomeni, da je premoženje Wanga, ki ima 14-odstotni delež, vredno dve milijardi dolarjev. Tako je znova pridobil naziv najmlajšega milijarderja, ki je svoje premoženje ustvaril sam.

Po enem letu zapustil univerzo

Wang je leta 2016 soustanovil podjetje Scale AI, potem ko je po prvem letniku zapustil študij na univerzi Tehnološki inštitut Massachusetts (MIT) in se pridružil pospeševalniku Y Combinator, nato pa soustanovil Scale AI. Še pred tem je pri 17 letih začel sodelovati s podjetjem Addepar in nato še s priljubljeno spletno stranjo Quora.

V otroštvu je bil navdušen matematik in je sodeloval na več tekmovanjih v kodiranju.

Scale AI pomaga podjetjem pri uporabi neobdelanih podatkov za umetno inteligenco in strojno učenje. Pri tem uporablja programsko opremo in ljudi za označevanje velikih količin besedilnih, slikovnega materiala in video podatkov.

Otrok kitajskih priseljencev

Njihova oprema se uporablja pri umetni inteligenci za samovozeča vozila in pri velikih jezikovnih modelih, kot je ChatGPT. Med drugim so pomagali številnim avtomobilskim proizvajalcem, ki razvijajo samovozeče modele avtomobilov. Imeli so namreč na milijone kilometrov posnetkov vožnje, vendar na drugi strani niso imeli niti približno dovolj ljudi, da bi jih pregledali in označili, rešitev pa jim je ponudil Scale AI.

Podjetje s sedežem v Kaliforniji pomaga približno 300 podjetjem, med njimi General Motors in Flexport, pri projektih, kot sta avtonomna vožnja in učinkovitost dobavne verige. Sodelujejo tudi s Toyoto, Etsyjem, OpenAI, PayPalom, Samsungom in Uberjem.

Podjetje Scale AI je prvič postalo vredno več kot milijardo dolarjev leta 2019, že leto kasneje pa so presegli mejo 3,5 milijarde dolarjev.

Wang je sicer otrok kitajskih priseljencev, ki sta kot fizika delala v nacionalnem laboratoriju Los Alamos v Novi Mehiki, kjer so razvili prvo jedrsko orožje in sta sodelovala pri projektih ameriških zračnih sil. Starša sta mu vcepila prepričanje, da so “prebojne tehnologije dejansko zelo pomemben del nacionalne varnosti”.

Scale AI
(Foto: PROFIMEDIA)

Odmeven govor v Washingtonu

Wangovo mnenje, da je tekma umetne inteligence bitka med “demokratičnimi vrednotami” in avtoritarnostjo, je odmevalo v Washingtonu, kjer uradniki preučujejo, kako bi lahko umetna inteligenca preoblikovala vojskovanje in spremenila svetovno ravnovesje moči.

Wang je administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna obveščal v okviru posebnega odbora za Kitajsko, pred časom pa je njegovo podjetje začelo sodelovati tudi z obrambnim ministrstvom oziroma njihovim uradom za digitalno in umetno inteligenco, za katerega so začeli testirati in izdelovati oceno varnosti in zanesljivosti velikih jezikovnih modelov za vojaško načrtovanje in odločanje.

Podjetje Scale AI je bilo v zadnjem času v središču pozornosti tudi zaradi kritik, da se zanaša na poceni delovno silo v tujini, ki zanje označuje podatke. V različnih državah v Afriki in Latinski Ameriki namreč Scale AI zaposlenim plačuje en dolar na uro.

V podjetje vložila tudi Nvidia

Najnovejšo dokapitalizacijo podjetja Scale, objavljeno v torkovem sporočilu za javnost, so prispevali številni vlagatelji tveganega kapitala in vodilni akterji na področju umetne inteligence, vključno s podjetjem Accel in Thrive Capital milijarderja Josha Kushnerja, pa tudi Nvidia in investicijski oddelki proizvajalcev čipov Intel in AMD.

“Podjetje Scale je že od prvega dne usmerjeno v izkoriščanje potenciala podatkov za umetno inteligenco,” je v sporočilu za javnost dejal partner v podjetju Accel Dan Levine. “Vsi pomembni napredki v industriji, ki jih imamo danes, ne bi bili mogoči brez Scalovega podatkovnega motorja v središču.”