Začel je s farmo bikov. Danes je eden bogatejših Slovencev s hotelom na obali

Ljudje Aljoša Črnko 25. maja, 2024 05.23 > 25. maja, 2024 05.24
featured image

Franc Jager je pred 35 let začel graditi svoj trgovski imperij. Tega zdaj vodijo že njegovi sinovi, sam pa se ukvarja z nepremičninskimi posli. Ta mesec je bil razglašen za podjetnika leta 2024.

25. maja, 2024 05.23 > 25. maja, 2024 05.24

Leta 1989 je v Rogaški Slatini vrata odprla prva trgovina Jager. Poslovalnica deluje še danes, le da je zdaj del mreže 42 trgovin.

Štajersko trgovsko verigo sta ustanovila Marija in Franc Jager, ki je pred tem delal na družinski kmetiji. Kot razlaga za Forbes Slovenija, so farmo bikov, ki so jo imeli, prodali in se usmerili v trgovino.

“Takrat sem v Avstrijo hodil po banane in kavo. Tam sem klel, saj sem moral čakati v vrsti in na carini pojasnjevati, kaj vozim s sabo. Ko sem kupil karton banan, sem si rekel, da jih bom prodajal doma. Odprli smo trgovino, ki je že v začetku imela tri blagovne skupine: živila, tehnično blago in tekstil,” začetke pojasni 77-letni Franc Jager, ki se z družino uvršča na 15. mesto Managerjeve lestvice sto najbogatejših Slovencev.

Prva trgovina, v kateri so delali štirje ljudje, je po besedah Jagra dajala vtis podeželske trgovine. Za zgled si je vzel avstrijsko zadrugo Pliberk.

Ustvarjanje večstomilijonskega trgovca

Na Štajerskem po 35 letih od odprtja prve trgovine ustvarjajo desetine milijonov in zaposlujejo več kot 850 ljudi. Družinsko podjetje Jagros, ki upravlja trgovine Jager in ga zdaj vodi že nova generacija, je leto 2023 končalo z 229,8 milijona evrov prihodkov od prodaje in 15,7 milijona evrov čistega dobička. Prihodki so medletno zrasli za 6,7 odstotka, dobiček za skoraj desetino.

Franc Jager je ta mesec prejel še naziv slovenski podjetnik leta 2024, ki mu ga je podelilo združenje Kongres podjetništva. “Bil sem malo presenečen, da so me poklicali. Nikoli nisem bil preveč izpostavljen. Zagotovo pa mi je v redu, da se delo prepozna,” komentira nagrado.

Kot pravi, so v podjetju rast dosegali s širitvami oziroma z odpiranjem novih poslovalnic, pri čemer se nikoli niso pretirano zadolževali. Pred leti je poudaril, da “poslovnega modela nič ne menjamo”, kar mu je dalo prednost pred tekmecem na Štajerskem. Spomnimo, da je deloma zapolnil vrzel celjskega Tuša, ki je med zadnjo finančno krizo oslabel ravno zaradi velikega dolga.

Prilagajali so tudi izdelke, ki jih je danes občutno več kot pred desetletji.

Ustanovitelj trgovskega podjetja Jagros Franc Jager je Slovenski podjetnik leta 2024
Franc Jager ob prejetju naziva podjetnika leta (Foto: Jan Lah Škrbec/Slo team production)

Vstop druge generacije

Jager je menjavo generacij izpeljal leta 2019. Vodenje Jagrosa so takrat prevzeli sinovi Miha, Aleš in Boštjan; danes sta direktorja le še slednja. Oba imata 20-odsotni lastniški delež, štiri odstotke ima mama Marija. Preostalih 56 odstotkov je v lasti podjetja samega.

Miha in Franc Jager sta se iz lastništva trgovca povsem umaknila. Prenos vodenja na novo generacijo je trajal vsaj pet let.

Tudi nova generacija podjetje vodi z očetovo ideologijo nizke zadolženosti. "Ničesar bistvenega ne bomo spreminjali, ostajamo počasi rastoča in malo zadolžena družba," je ob prevzemu vajeti dejal Boštjan Jager.

Franc Jager delovanje podjetja še vedno spremlja, a vanj aktivno ni vključen. Sinovi, ki so bili po njegovih besedah stalno del podjetja, so zdaj samostojni. Pred petimi leti je ustanovil podjetje Gradnje Jager, na katerega je prenesel več nepremičnin, ki jih je postopoma kupoval še med vodenjem trgovca.

Obrat v nepremičnine

Nepremičninsko podjetje Gradnje Jager ima po podatkih portala Gvin v lasti 88 nepremičnin. Leta 2022 je ustvarilo 485.668 evrov prihodkov od prodaje in vknjižilo dobrih 33 tisoč evrov izgube. Ta se je sicer nalagala več let. Sprememba se je zgodila lani, ko je prodaja konkretno poskočila in znašala 2,5 milijona evrov. Čistega dobička je bilo za 28.978 evrov.

"Lani sem prodal eno investicijo v Sloveniji," lanske rezultate komentira Franc Jager. Gre za 4.400 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče za Dvorcem Selo ob Zaloški cesti v Mostah v Ljubljani. Cene ne razkriva. Družina Jager je zemljišče kupila leta 2018 od stečajnega upravitelja družbe G Gradnje. Zanj so plačali 657 tisoč evrov.

Pri Jagru so za Finance že pred leti dejali, da so zemljišče kupili kot naložbo. "Ko bo prišel pravi čas, bomo zemljo prodali," je povedal ustanovitelj Jagrosa.

Novi lastnik zemljišča je podjetje BNR iz Celja, ki se ukvarja z organizacijo izvedbe stavbnih projektov.

Franc Jager je edini družbenik podjetja Gradnje Jager, ki ga tudi vodi. Ukvarja se z različnimi projekti – ob naložbenih nakupih razvija, gradi in obnavlja tudi stanovanjske stavbe in turistične objekte. Zanimanja za vlaganja v poslovne stavbe Jager za zdaj nima.

Naložbe v turizem

Precej bolj pogleduje proti naložbam v turizmu. Na otoku Vir imajo 12 apartmajev, s katerimi se ukvarja partnerka Franca Jagra.

"Ko se je menjala generacija, nekateri nepremičninski projekti še niso bili dokončani in sem jih dokončal zdaj, ko imam čas. Kupil sem hotel Colentum na hrvaškem otoku Murter. Hotel z 78 sobami sem obnovil in deluje drugo sezono," pojasni sogovornik.

Jager je hotel na Murterju leta 2019 sprva najel prek svojega podjetja na Hrvaškem, Jager graditeljstvo. Colentum je bil pred tem v slabem stanju in zaprt že večji del poletne sezone 2018. Stroškov nakupa ne razkriva, prav tako ne navaja, koliko je stala obnova. Dodaja le, da so zanjo porabili približno toliko kot za nakup.

Hotel Colentum na hrvaškem otoku Murter. Prenovil ga je Franc Jager.
Franc Jager je lastnik hotela Colentum na hrvaškem otoku Murter. Sestavljen je iz treh poslopij (resort je viden na zgornjem delu fotografije). Hotel z 78 sobami je obnovil leta 2022. (Foto: Zajem zaslona/GOOGLE ZEMLJEVIDI)

Hotel zdaj daje v najem hrvaškemu podjetju Best Solutions, ki je prevzelo celotno upravljanje. Leta 2023 so ustvarili 2,6 milijona evrov prihodkov in 332 tisoč evrov čistega dobička. Tako prihodki kot dobiček so se v primerjavi z letom prej več kot podvojili.

Best Solutions ima sicer v upravljanju več turističnih objektov v več državah. Največ na Hrvaškem, nekaj tudi v Sloveniji. Ob vodenju hotelov ponujajo še druge storitve. Ali so zgornji rezultati poslovanja konsolidirani s posli v tujini, ni znano.

Naložbe so trening za tretjo generacijo

Franc Jager pravi, da Hotel Colentum posluje dobro, zadovoljen je tudi z njegovo zasedenostjo. A naložba se po njegovih besedah vseeno ne bo povrnila hitro. Kot težavo izpostavlja omejeno sezono. "Hotel se z majem odpre in dela do konca septembra, oktobra. Trgovina je s tega vidika veliko boljša stvar. Je pa to naložba in trening za tretjo generacijo družine," razlaga, čeprav pri projektu za zdaj dela sam, pravi.

Načrte ima tudi na otoku Pag, kjer ima na petih hektarjih zasnovan idejni projekt za hotel in apartmaje ob morju. Zdaj je na vrsti pridobivanje gradbenega dovoljenja in iskanje vlagatelja, pravi: "Sam se v to ne bom podal."

Nepremičnin medtem nima na slovenski obali. V naši državi je sicer večinoma prisoten na vzhodu države.

Franc Jager je razmišljal tudi o gradnji zdravilišča v Prekmurju, a je idejo po pisanju Vestnika opustil. Še vedno ima v lasti približno tri hektarje zemljišč na turističnem območju Rimska čarda. Tudi tam idejni projekt že obstaja, Jager pa zanj išče potencialnega investitorja.