Nova policijska tehnologija, ki zazna vse od telefonov do knjig v vozečih avtih

Tehnologija Forbes 22. maja, 2024 05.30
featured image

Italijansko podjetje Leonardo pravi, da njegovo orodje ustvari nekakšen prstni odtis oziroma profil voznikov in potnikov z zaznavo vsega, kar oddaja signal iz njihovega avtomobila, od pametnih telefonov do knjig iz knjižnice. Tehnologijo zdaj testirajo v ZDA.

22. maja, 2024 05.30

Leonardo, ki ima sedež v Rimu in deluje na področju nadzora, obrambe in letalstva, je sporočil, da ameriška policija preizkuša njegovo novo tehnologijo. Ta lahko v premikajočih se vozilih zazna vse, kar oddaja signal, vključno s telefoni, pametnimi urami, čipi za sledenje mačkam in psom ter celo knjigami iz knjižnic.

Tehnologija, ki je še v fazi razvoja, se imenuje Elsag EOC Plus in je običajno vgrajena v enega od Leonardovih čitalnikov avtomobilskih registrskih tablic Elsag. Lahko pa se uporablja tudi kot samostojna nadzorna naprava in je zasnovana tako, da policiji pomaga spremljati osumljence med njihovim gibanjem.

Vendar so zagovorniki zasebnosti za Forbes povedali, da bi lahko novo tehnologijo zlorabili za nezakonito sledenje ljudem po velikih delih države in o njih izvedeli več s prepoznavanjem njihovih stvari brez njihove vednosti.

Kaj vse lahko zazna tehnologija Elsag EOC Plus

Kot je razvidno iz marketinške brošure z lanske konference Milipol v Parizu, lahko omenjeno orodje po zagotovilih Leonarda prepozna določene modele naprav, kot so iPhoni in slušalke Bose, v premikajočih se vozilih.

Prav tako lahko prepozna edinstvene signale, ki jih oddajajo čipi za hišne ljubljenčke, naprave Wi-Fi in Bluetooth, tehnologija na telesu, kot so sledilniki telesne pripravljenosti, avtomobilski informacijsko-zabavni sistemi in senzorji tlaka v pnevmatikah. Brošura navaja, da lahko zazna celo elektronsko oznako (RFID) knjige iz knjižnice.

Organi pregona lahko vse te podatke povežejo z registrsko številko avtomobila in tako dobijo edinstven “prstni odtis”. Ko oseba potuje mimo drugih čitalnikov registrskih tablic, je mogoče njenemu prstnemu odtisu slediti na določenem območju, tudi če voznik ali potnik zamenjata vozilo.

“Na primer, v 30 avtomobilih od 100 so lahko telefoni iPhone, a v le enem je iPhone 13rev2, ali radio Audi, par slušalk Bose, športna ura Garmin, iskalnik ključev in ima registrsko tablico ABC-1234. Zbirka podatkov, ki jih predstavljajo te specifične stvari, je elektronski podpis,” pojasnjuje Leonardo v svoji brošuri.


Ta tehnologija je zrela za zlorabo. Ne samo zato, ker bi jo lahko uporabili za sledenje ljudem, ampak tudi zato, ker omogoča vpogled v vse elektronske naprave, ki jih ima nekdo pri sebi.

Matthew Guariglia, Electronic Frontier Foundation

Kdo vse bi tehnologijo lahko uporabljal

Uporabniki nove tehnologije morda ne bodo omejeni le na policijske oddelke ali upravitelje javnega cestnega omrežja. Leonardo je zapisal, da bi bila lahko uporabna tudi na območjih zunaj cest, kot so železniške postaje in nakupovalna središča.

Kot je v začetku meseca poročal Forbes, so nakupovalna središča po ZDA že opremljena s tehnologijami za nadzor avtomobilov, ki jih poganja umetna inteligenca in jih je izdelal Leonardov tekmec Flock Safety. Zbrane podatke posredujejo neposredno policijskim organom, da bi ujeli tatove v trgovinah.

Kamere z umetno inteligenco podjetja Flock podobno ustvarjajo “prstne odtise” za različne avtomobile, vendar namesto iskanja naprav v notranjosti vozila preverjajo značilnosti avtomobila in poleg registrske številke beležijo barvo, znamko, model, nalepke na odbijaču ali platišča koles.

Leonardo: imamo že več kot 4.000 strank

Tiskovni predstavnik Leonarda Nate Maloney je za Forbes povedal, da je podjetje pred kratkim pridobilo patent za omenjeno tehnologijo, zato s polno paro poskuša izdelek prodajati po vsem svetu. Trenutno še nima plačljivih strank, vendar je potrdilo, da je vsaj ena od njegovih trenutnih strank, ki že uporablja orodje za prepoznavo registrskih tablic, preizkusila njegovo tehnologijo v testnem okolju.

Maloney ni povedal, kateri ameriški policijski oddelek je pomagal pri preizkusih, vendar je dejal, da opreme trenutno ne uporabljajo za nadzor javnosti. Leonardo sicer zatrjuje, da ima za svoje čitalnike registrskih tablic Elsag že več kot 4.000 strank po vseh Združenih državah Amerike.

Brošura podjetja Leonardo, v kateri promovira, kaj vse njegova nova tehnologija zmore (Foto: FORBES)

Svarila pred zlorabo

Matthew Guariglia, politični analitik pri organizaciji Electronic Frontier Foundation, je dejal, da ne vidi načina, kako bi policija lahko upravičila porabo davkoplačevalskega denarja za kaj takega.

“Težko si predstavljam primer uporabe takšne tehnologije, če policija že ima čitalnike registrskih tablic,” je dodal. “Ta tehnologija je zrela za zlorabo. Ne samo zato, ker bi jo lahko uporabili za sledenje ljudem, ampak tudi zato, ker omogoča vpogled v vse elektronske naprave, ki jih ima neka oseba pri sebi.” Policija bi lahko na podlagi teh informacij določila, katere naprave bo zasegla, ko ustavi in preišče posameznika, kar je še posebej skrb vzbujajoče, ko gre za aktiviste in novinarje na protestih, je še poudaril Guariglia.

Maloney je dejal, da bo Leonardo sodeloval s policijskimi organi, da bodo ti ostali v mejah zakona. “Če neka agencija brez sodnega naloga ne bi smela identificirati naprav v avtomobilu, bi lahko na primer v nadzornem orodju izklopili določene funkcije in tako preprečili pretirano zbiranje podatkov,” je dejal. Opozoril je, da orodje ne bo zbiralo vsebine iz naprav ljudi. “Ničesar ne bomo dešifrirali, to so samo signali v zraku,” je poudaril.

Prejšnji mesec je Byron Tau, novinar neprofitne publikacije NOTUS novinarskega inštituta Allbritton, razkril, da so ameriški organi pregona v dveh okrožjih Teksasa preizkusili podobno tehnologijo nemškega podjetja Jenoptik. Pri tem ni jasno, v kako širokem obsegu je bila uporabljena. Podjetje Jenoptik se v času objave ni odzvalo na prošnjo za komentar.

Slabe dosedanje izkušnje

Guariglia je dejal, da so nove tehnologije kot orodja Stingray, le z drugim imenom. Gre za nadzorna orodja, znana tudi kot simulatorji mobilnih lokacij, ki se predstavljajo kot mobilni oddajniki in zbirajo informacije o vseh telefonih na določenem območju. Kot je že poročal Forbes, so jih uporabljali tudi za iskanje avtomobilov. Zaradi možnosti zbiranja informacij o nedolžnih državljanih so se izkazala za zelo sporna, zato nekatere države za njihovo uporabo zahtevajo sodne odredbe.

“Leonardovo nadzorno orodje prav tako pretenta vašo napravo, da se z njo poveže in jo uporablja, da vam sledi, kamorkoli greste,“ je poudaril Guariglia in dodal: “To, da se povezuje z drugačno vrsto signala, še ne pomeni, da je manj škodljivo.”

Avtor članka je Thomas Brewster.