Odprtje Boscarolove Odiseje se znova zamika

Novice Aljoša Črnko 23. maja, 2024 09.02
featured image

Datum odprtja kompleksa, ki ga prenavlja deseti najbogatejši Slovenec, se je spremenil. Na novosti bo treba počakati še nekaj mesecev.

23. maja, 2024 09.02

Primorski poslovnež Ivo Boscarol je leta 2022 kupil nekdanji kinokompleks Kolosej, ki stoji v ljubljanskem BTC. Stavbo je preimenoval v Odisejo in za letošnji april napovedal njeno odprtje. Poleg filmov je napovedal tudi nove vsebine; od koncertov in kongresnih dejavnosti do doživljajskih vsebin in plesne šole.

Načrte o odprtju so kmalu prekrižali prenovitveni posegi, ki so večji od prvotnih načrtov. Zaradi tega naj bi vrata sprva ostala zaprta do junija.

A se tudi ta datum zamika. Odiseja bo, po navedbah Boscarola, začela delovati šele septembra. Deseti najbogatejši Slovenec razlogov za to ne navaja, smo pa izvedeli, da so tudi tokrat za zamik kriva obsežna gradbena dela.

Kaj se dogaja

Na Forbesu Slovenija smo že poročali, da v kompleksu ostaja 12 kinodvoran, ki so tam že od leta 2001. Prihaja pa sprememba v osrednjem prostoru, kjer je bila doslej velika okrogla luknja v tleh in je prek tekočih stopnic omogočala spuščanje v spodnje nadstropje. Boscarol je pojasnil, da bodo luknjo zaprli in tako naredili prostor za koncerte, oder pa postavili ob steni, kjer je bilo prej mogoče kupiti prigrizke.

Primorski podjetnik Ivo Boscarol
Odiseja bo, po navedbah Iva Boscarola, začela delovati septembra. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Boscarolova ekipa z zaprtjem omenjene luknje v Odiseji povečuje površino za obiskovalce. Ker pri tem ne gre zgolj za rekonstrukcijo in adaptacijo, naj bi morali dobiti novo gradbeno dovoljenje. O tem ni odločala upravna enota, temveč ministrstvo za naravne vire in prostor.

Dovoljenje je bilo izdano hitro, vseeno pa je moral investitor izvesti več gradbenih del, kot jih je sprva načrtoval. Pri prenovi so morali upoštevati tudi zadnje protipotresne standarde, ki so zahtevnejši od tistih pred dvema desetletjema, ko je bil kompleks Kolosej zgrajen.

Kaj je že pod streho

Dela v Odiseji še niso končana, navaja Ivo Boscarol. A dodaja, da preostalo poteka po načrtu. “Oprema za dvorane in dejavnosti je naročena, tudi vsebine so že določene. Podpisane so pogodbe z najemniki, sklenjeni so dogovori z določenimi izvajalci. Imeli bomo doživljajski del, trgovine, koncerte in tako naprej.”

V nekdanji Kolosej se vrača poslovalnica verige hitre prehrane McDonald’s. Med ponudbo hrane bo tudi picerija podjetja Dulcis Gurmet, katerega lastnica je prek podjetja Rest Invest Ksenija Vrban. Ta v Kristalni palači že vodi restavracijo diVino. Na področju vina je sicer dejaven tudi Boscarol. Skupaj s hčerko Anastasio Tajo Boscarol sta polovična lastnika podjetja Mare Santo, ki steklenice penin potaplja v morje in na tak način zori vino.

Ivo Boscarol je za junij napovedal tudi rušenje silosov Žita, ki so prav tako v njegovi lasti in so prazni že dalj časa. Na tem mestu napoveduje gradnjo soseske Galaksija, v kateri bo “vse dosegljivo v copatih”. Pred rušenjem želijo v bližini silosov namestiti tudi več kamer, prek katerih bo na spletu mogoče spremljati postopek rušenja.