Razkrivamo, kje v Ljubljani bodo odprli restavracije KFC

Posel Marko Rabuza 23. maja, 2024 05.30
featured image

Neuradno smo izvedeli, kje vse bodo v Ljubljani cvrli najbolj znanega piščanca na svetu.

23. maja, 2024 05.30

Pred skoraj enim letom so se začele pojavljati prve informacije, da bo veriga hitre hrane KFC odprla restavracije tudi v Ljubljani. Lani junija so namreč na portalih za delo objavili več oglasov za osebje, kot lokacija dela pa je bila navedena Ljubljana. Na spletni strani enega od študentskih servisov je bilo še navedeno, da se bo delo začelo 20. maja letos.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah bo KFC v prestolnici odprl vsaj tri poslovalnice, četrta pa je za zdaj še vprašljiva.

Ena poslovalnica bo na Viču, ob Tržaški, kjer se je lani septembra odprla trgovina Spar. Polovica novega poslovnega objekta je bila prazna, v njej pa potekajo zaključna dela za restavracijo KFC.

Druga lokacija bo v nakupovalnem središču BTC, nasproti Koloseja, ki ga trenutno prenavlja ajdovski poslovnež Ivo Boscarol. KFC bo imel svoje prostore v nekdanjih prostorih Arene, v sklopu omenjene stavbe pa zdaj delujeta še trgovina s športno opremo Decathlon in Woop.

Tretja poslovalnica ameriške verige hitre hrane pa bo povsem v središču mesta. Kar nekaj časa se je omenjalo prostore McDonald’sa, ki so bili dalj časa zaprti. Na koncu je McDonald’s, ki je na tem mestu že 31 let, po daljši prenovi znova odprl svojo restavracijo, čeprav ima še eno poslovalnico le 100 metrov stran na Cankarjevi ulici.

KFC vseeno ni obupal nad eno najbolj obiskanih ulic v Ljubljani, svoje mesto so našli pod McDonald’som, kjer je bila včasih prodajalna športne opreme Tomas Sport.

Čeprav je bilo v oglasih za delo navedeno, da bodo izbrani kandidati delo začeli 20. maja letos, bo do otvoritve minilo še nekaj časa. Po naših informacijah poslovalnic ne bodo odprli še vsaj dva meseca, saj so nastale določene zamude pri urejanju dovoljenj. Otvoritev naj bi bila proti koncu julija.

V Mariboru že šest let

KFC – okrajšava za Kentucky Fried Chicken – je sicer v Sloveniji že navzoč od začetka leta 2018. Takrat so namreč odprli restavracijo na štajerski avtocesti na poti iz Maribora proti Šentilju, na počivališču Dobrenje vzhod.

Ameriška veriga pri nas deluje prek nosilca evropske licence AmResta, ki deluje od leta 1993 in trenutno upravlja še več drugih globalnih franšiz, kot so Pizza Hut, Burger King, Starbucks in La Tagliatella.

Po podatkih iz finančnega poročila za prvo letošnje četrtletje so v 21 državah, imajo 2.197 restavracij in več kot 45.000 zaposlenih. V prvih treh mesecih letos so ustvarili 592,6 milijona evrov prihodkov.

Mariborska poslovalnica deluje prek podjetja AmRest Adria 2, ki je bilo ustanovljeno leta 2012. Po podatkih iz Ajpesa so lastniki podjetja Mehičan Carlos Fernandez Gonzalez, ki je bil direktor AmRest Holdingsa med letoma 2017 in 2023, Daniel Del Rio Benitez, Eduardo Zamarripa Escamilla in Maauricio Garate Meza. Lani je omenjeno podjetje ustvarilo 1,8 milijona evrov prihodkov in 121.000 evrov dobička.

KFC Maribor
V Mariboru, ob avtocesti, so KFC odprli v začetlu leta 2018. (Foto: BOBO)

V Ljubljani drugi lastnik franšize

Kot je mogoče sklepati iz oglasov za delo, bo nad ljubljanskimi poslovalnicami KFC bdelo podjetje Global Fast Food S, ki je prijavljeno na istem naslovu kot AmRest Adria 2, vendar naj bi šlo za drugega imetnika licence za KFC.

Global Fast Food S je bil ustanovljen lanskega junija, na Ajpesovem seznamu dejanskih lastnikov pa je naveden gruzijski državljan, ki živi v Albaniji, Revaz Saakadze. Vodi podjetje iz Velike Britanije Global Fast Food Holding Limited, na Linkedinu pa ima navedeno, da od leta 2015 sodeluje s KFC.

Pred kratkim so v podjetju Global Fast Food S zamenjali direktorja. Namesto Arberja Uka podjetje od maja vodi Tibor Žigmond, ki je bil pred tem, po podatkih na Linkedinu pri AmRestu zadolžen za Slovenijo in Hrvaško.

Uka je bil v Albaniji operativni vodja franšiz KFC in Pizza Hut, lanskega maja pa je na Linkedinu v daljšem zapisu razkril, da se podaja na novo poklicno pot v Slovenijo, kjer bo nadzoroval širjenje na nov trg. Na prošnjo po bolj podrobnih informacijah glede prihoda franšize KFC v Sloveniji je Uka le na kratko odgovoril, da je naša vprašanja posredoval ekipi za odnose z javnostjo.