Bo odklenkalo poceni nakupom prek spletnih trgovcev zunaj EU in kaj je razlog?

Posel Jan Artiček 24. maja, 2024 05.30
featured image

Nemški trgovci na drobno pozivajo Bruselj k odpravi določila v zakonu, ki omogoča prodajo poceni izdelkov brez plačila carin. Na udaru bosta med drugimi kitajska spletna trgovca Temu in Shein, pa tudi Amazon.

24. maja, 2024 05.30

Evropska komisija je pred letom dni podala predlog reforme carinske unije. Ta vključuje tudi odpravo izjeme, s pomočjo katere denimo kitajska spletna trgovca Temu in Shein v EU izvažata poceni izdelke. Predlog je marca letos v prvem branju podprl Evropski parlament, medtem ko je nemška vlada nakazala podporo po lobiranju domačih trgovcev na drobno.

Po trenutni zakonodaji je plačila carine oproščen vsak paket izven EU, katerega vrednost je ocenjena pod 150 evrov. Pravilo je spletnima trgovcema s Kitajske omogočilo, da evropski trg preplavita z oblekami za manj kot 10 evrov ali pametnimi urami za 25 evrov, piše Reuters.

S paketi nižje vrednosti se družbi izogneta carinskemu nadzoru in obenem s trga izrivata domače tekmece, trdi največje združenje nemških maloprodajnikov Handelsverband Deutschland (HDE). V združenju pravijo, da je nemški finančni minister Christian Lindner “nakazal, da bo Nemčija podprla odpravo 150-evrske meje na evropski ravni.”

Finančno ministrstvo je pozdravilo reformni predlog Komisije iz lanskega maja, ki skuša odgovoriti na porast spletne trgovine v zadnjih letih. Evropski parlament je predlog prvič obravnaval 13. marca. Naslednja obravnava čaka novo sestavo parlamenta po junijskih evropskih volitvah.

Shein
Shein je lani razmišljal o kotaciji v ZDA, zdaj pa se nagiba proti Londonu (Foto: PROFIMEDIA)

Še milijardo evrov več v carinah

V lanskem predlogu Komisija navaja, da je 65 odstotkov paketov, ki vstopajo v EU, v carinski dokumentaciji “namerno podcenjenih”. S tem tuja podjetja “izkoriščajo izjemo na račun malih in srednje velikih podjetij v EU”, ki težko tekmujejo s tako nizkimi prodajnimi cenami. Lani sta v EU prispeli dve milijardi paketov z vrednostjo pod 150 evri, leto prej pa slaba milijarda, kažejo podatki Komisije.

“Poleg tega trenutna izjema prodajalce spodbuja k delitvi večjih pošiljk na manjše pakete. To dodatno prispeva k neenakim konkurenčnim pogojem za podjetja v EU ter povečuje količino embalaže in škodljive emisije,” so še zapisali pri Komisiji.

Predlog med drugim predvideva odpravo izjeme za pakete, cenejše od 150 evrov. Po novem bo moral carinsko dajatev plačati vsak izdelek, prodan prek spleta v EU. To bo po oceni Komisije preprečilo goljufije zaradi podcenjevanja blaga in prodajalce odvrnilo od drobljenja večjih pošiljk. Obenem je Komisija predlagala poenostavitev izračunavanja carinske dajatve, da ukrep ne bi dodatno obremenil uradnikov.

Spletne platforme bodo morale carinskim organom EU v enem dnevu predložiti podatke o blagu, ki bo poslano v EU. To naj bi izboljšalo preglednost vhodnih pošiljk in omogočilo organom, da svoje preglede usmerijo na tisto blago in trgovce, ki morda kršijo pravila.

EU s carinami na leto zbere 80 milijard evrov. Nov režim bi lahko prinesel še dodatno milijardo evrov, ocenjuje Komisija.

Kako odgovarjata Shein in Temu

Kitajska velikana hitra mode, ki sta v zadnjih letih prehitevala evropska tekmeca Zaro in H&M, pravita, da poslujeta v skladu z zakoni. Zanikala sta, da ima carinska izjema vpliv na njuno rast.

“V nasprotju z nekaterimi pogostimi napačnimi predstavami ohranjamo dostopne cene z našim poslovnim modelom izdelkov na zahtevo, ki temelji na tehnologiji, in prilagodljivo dobavno verigo,” so za Reuters dejali pri Sheinu.

“Glavni dejavniki naše hitre širitve in sprejemanja na trgu so učinkovitost dobavne verige in operativne spretnosti, ki smo jih gojili v preteklih letih,” pa se je glasil odgovor Temuja. Ta je v lasti kitajskega podjetja Pinduoduo Holdings.

Oba trgovca sta zanikala tudi, da bi podcenjevala pošiljke ali jih delila na manjše pakete. Shein je sporočil, da oddaja ustrezne carinske deklaracije in plačuje zahtevane davke na naročila iz Evrope. Temu je dejal, da ne deli svojih paketov ali podaja lažnih deklaracij.

Hitra moda
Okoljevarstveniki hitri modi očitajo, da takšna oblačila hitro končajo v smeteh (Foto: PROFIMEDIA)

Glasni tudi drugi trgovci

Industrijsko združenje Ecommerce, katerega člana sta tudi ameriška spletna trgovca Amazon in Ebay, nasprotuje predlogu. Opozarjajo, da bi lahko odprava zgornje meje za oprostitev carin vodila v trgovinske spore in povračilne ukrepe ključnih trgovinskih partneric, kot so ZDA.

Sicer je v ZDA v veljavi pravilo, da so paketi, cenejši od 800 dolarjev, oproščeni carine. Pristojni komite ameriškega predstavniškega doma je junija lani ugotovil, da Temu in Shein po vsej verjetnosti pomenita okrog 30 odstotkov takšnih pošiljk.