Ogromna kazen za proizvajalca znanih sladkarij

Novice Forbes Slovenija 23. maja, 2024 13.44
featured image

Ameriški proizvajalec sladkarij, ki med drugim upravlja znamki Toblerone in Oreo, bo moral globoko seči v žep. EU mu je namreč naložila ogromno kazen zaradi kršenja zakonodaje s področja varstva konkurence.

23. maja, 2024 13.44

EU je ameriškemu proizvajalcu sladkarij Mondelez, pod okrilje katerega med drugim spadata blagovni znamki Toblerone in Oreo, zaradi kršenja evropske zakonodaje s področja varstva konkurence odredila 337,5 milijona evrov kazni. Kot so pojasnili v Bruslju, je podjetje neupravičeno omejevalo prodajo svojih izdelkov v EU, poroča STA.

“V današnji odločitvi ugotavljamo, da je Mondelez nezakonito omejil čezmejno prodajo po EU. Mondelez je to storil, da bi ohranil višje cene svojih izdelkov v škodo potrošnikov,” je kazen utemeljila izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager.

Grški premier Kiriakos Micotakis je EU ravno minuli konec tedna pozval k ukrepanju zoper multinacionalke. Te po njegovih besedah nepošteno omejujejo prodajo določenih dobrin v nekaterih državah EU.

Izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager
Mondelez je omejil čezmejno prodajo, da bi ohranil višje cene svojih izdelkov, je kazen utemeljila izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager. (Foto: PROFIMEDIA)

Manipulacija zakonskih omejitev

Kot poroča STA, se velike multinacionalke pogosto sklicujejo na tako imenovane ozemeljske omejitve dobave, ki omejujejo prosto izmenjavo njihovega blaga na enotnem trgu EU. Takšne omejitve so sicer zakonite, denimo za zagotavljanje pomembnih informacij potrošnikom v lokalnih jezikih, a naj bi se dalo z njimi tudi manipulirati.

Študija EU iz leta 2020 je pokazala, da nepoštena izraba tovrstnih omejitev dejansko prinaša različne cene po državah EU in da bi lahko potrošnike stala dodatnih 14 milijard evrov na leto.