Grški premier poziva Bruselj: ukrepajte proti multinacionalkam

Novice Forbes Slovenija 20. maja, 2024 17.04
featured image

Predsednik grške vlade Kiriakos Micotakis je pozval EU, k zaščiti potrošnikov pred nepoštenimi praksami multinacionalk. Te naj bi omejevale prodajo določenih dobrin v nekaterih državah EU.

20. maja, 2024 17.04

Grški premier Kiriakos Micotakis poziva EU k ukrepanju zoper multinacionalke, ki nepošteno omejujejo prodajo določenih dobrin v nekaterih državah EU, kar ima za posledico visoke cene za potrošnike v teh državah, poroča STA.

“Aktualna inflacijska kriza je na evropskem kontinentu izpostavila tudi pomembne in dolgotrajne težave pri delovanju trgov osnovnih potrošniških dobrin,” je Micotakis zapisal v pismu, ki ga je konec minulega tedna poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Različne cene za različne države

Potrošniki v Grčiji in drugih državah EU, kot sta Belgija in Nizozemska, so po njegovih besedah glede na preostale Evropejce pogosto soočeni z “nerazumno visokimi cenami, po katerih se prodaja osnovno potrošniško blago blagovnih znamk multinacionalnih podjetij”.

Velike multinacionalke se pogosto sklicujejo na t. i. ozemeljske omejitve dobave. Te omejujejo prosto izmenjavo njihovega blaga na enotnem trgu EU, je opozoril.

Te omejitve so sicer po pisanju STA zakonite. Denimo za zagotavljanje pomembnih informacij potrošnikom v lokalnih jezikih, a naj bi se dalo z njimi tudi manipulirati.

Poziv po novi evropski zakonodaji

Študija EU iz leta 2020 je pokazala, da nepoštena izraba tovrstnih omejitev dejansko prinaša različne cene po državah EU. Potrošnike bi lahko stala dodatnih 14 milijard evrov na leto.

“Te razlike krnijo zaupanje evropskih državljanov v enotni trg,” je izpostavil Micotakis in pozval k novi evropski zakonodaji na tem področju.

Visoki življenjski stroški so ena glavnih tem v Grčiji pred junijskimi evropskimi volitvami. Tamkajšnja minimalna plača je na spodnjem delu lestvice EU.