Upravljanje državnih naložb: katere spremembe se pripravljajo

Novice Forbes Slovenija 24. maja, 2024 18.10
featured image

Predlog odloka o strategiji upravljanja naložb države predvideva spremembo statusa nekaterih družb in njihovih nalog.

24. maja, 2024 18.10

DSU naj bi tako denimo prevzel nepremičnine nekdanje DUTB od SDH in naj bi bil zadolžen za gradnjo javnih stanovanj, turistične družbe pa naj bi organizirali v dva stebra, v vsakem z ločenimi nepremičninami in upravljanjem.

Od Slovenskega državnega holdinga (SDH) se, kot navaja dokument, ki ga je vlada potrdila 9. maja, DZ pa ga je objavil danes, pričakuje, da bo nepremičninsko dejavnost, ki jo je pridobil od Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), prenesel na DSU, ki bo prenesene nepremičnine oziroma sredstva od njihovih prodaj pretežno uporabil za gradnjo dostopnih javnih najemnih stanovanj.

Projekcije nakazujejo, da bi lahko do leta 2030 s temi sredstvi izgradil 2.500 dostopnih najemnih stanovanj. DSU bo predvsem zaradi te nove naloge prešel iz pomembnih med strateške naložbe.

Turizem: ločitev lastništva nepremičnin od izvajanja dejavnosti

Na področju turizma je predvidena ločitev lastništva nepremičnin in izvajanja turistične dejavnosti. Celotna turistična dejavnost bo predvidoma organizirana v okviru dveh stebrov pomembnih naložb: stebra turistične dejavnosti skupine Sava in stebra turistične dejavnosti družbe Istrabenz Turizem. V ta dva stebra se bodo lahko prenesle tudi vse druge turistične naložbe, in sicer Terme Olimia, Thermana Laško, Adria Ankaran in Hit Alpinea.

Nepremičnine se bodo lahko lastniško po družbah izločile posamično ali z združevanjem, v naslednji fazi pa bodo združene v ustrezni pravni obliki delniške družbe. Pri tem bo nosilna družba teh aktivnosti v stebru skupine Sava družba Sava kot nepremičninska družba in kot obvladujoča družba hčerinske družbe Sava Turizem, ki že ima znanje in izkušnje s področja upravljanja turističnih družb. V drugem stebru bo lahko nosilna družba družba Istrabenz Turizem ali novoustanovljena družba v njenem lastništvu.

Predvidena je pospešena obnova in nadgradnja namestitvenih obratov družb v državni lasti prek vlaganja družb v upravljavskem delu, ki naj ima prednost pred razdolževanjem, oziroma zasebnih vlaganj drugih ponudnikov upravljanja v nepremičnine v posredni lasti države, navaja dokument.

Zaradi predvidenih sprememb v turističnem delu bo družba Terme Olimia iz pomembnih prešla med portfeljske. Dejavnost turističnih družb (razen Save in Istrabenz Turizma) je namreč tržna in tako portfeljska, nepremičnine družb na najbolj prepoznavnih strateških turističnih točkah v Sloveniji pa bo opredeljeno kot pomembno.

Mobilni operater Telekom Slovenije
Telekom Slovenije se iz portfeljskih naložb premakne v pomembne (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Spremembe statusov naložb nekaterih velikih družb

Med spremembami glede na veljavno strategijo je tudi, da bo naložba v Telekom Slovenije premaknjena iz portfeljskih med pomembne. Kot pojasnjuje gradivo, je Telekom nacionalni operater fiksne in mobilne komunikacije, kar je sicer portfeljska dejavnost, vendar je tudi lastnik ključne komunikacijske infrastrukture v Sloveniji, ki je neločljivo povezana z dejavnostjo družbe.

Geoplin bo iz pomembnih prešel med portfeljske, in sicer zaradi izvedbe oddelitve družbe Plinovodi v neposredno last družbenikov Geoplina, kar predvideva že veljavna strategije in jo je SDH realiziral z oddeljeno družbo Plinhold, v kateri ima država dobrih 60 odstotkov. Za pridobitev večjega deleža v družbi Plinhold in tako v družbi Plinovodi je predvidena menjava dela lastniškega deleža države v Geoplinu za delež drugih družbenikov v družbi Plinhold.

Nafta Lendava bo iz pomembnih prešla med portfeljske, saj je bilo prepovedano hidravlično lomljenje, kar je bil ključen interes njene družbe Geoenergo in razlog za status pomembne naložbe v veljavni strategiji. Poleg tega je bil nad družbo Geoenergo januarja letos začet stečaj.

Družba Sij – Slovenska industrija jekla bo iz pomembnih prešla med portfeljske. Država ima v Siju 25-odstotni delež in SDH ne more izvajati ustreznih upravljavskih dejavnosti v družbi, ki poleg tega izvaja izključno tržno dejavnost.

Družba Studentenheim Korotan V Avstriji bo iz portfeljskih prešla med strateške, saj je, kot pravi dokument, njena bistvena funkcija pospeševanje slovenske umetnosti in kulture, izobraževanja in znanosti ter oskrbovanje študentov na Dunaju.

Talum bo iz strateških prešel med portfeljske, saj je s prestrukturiranjem družbe odpadel ključen razlog iz strategije iz leta 2015 – ohranjanje sinergij z Elesom v zagotavljanju stabilnosti elektroenergetskega sistema. Z novelo zakona o SDH iz leta 2022 je naložba Elesa v Talumu prešla na državo.

Vodnogospodarska podjetja Ptuj, Mura, Novo mesto in Kranj, v katerih ima država 25-odstotni delež, bodo iz pomembnih prešla med portfeljska, saj izvajajo vzdrževanje vodnih in priobalnih zemljišč na podlagi koncesije, ki se podeli v postopku sklenitve javnonaročniškega javno-zasebnega partnerstva, in jo lahko pridobi vsaka družba, ki izpolnjuje pogoje, ne glede na lastništvo.

Nespremenjen medtem kljub prvotno drugačnim predlogom v osnutku prenovljene strategije ostaja status naložb v Pošti Slovenije in Zavarovalnici Triglav. Ti bosta tako po vladnem predlogu ostali strateški. Njihova prvotno predvidena umestitev med pomembne naložbe je naletela na nasprotovanje med sindikati in v delu koalicije.