Proti Grčiji z brniškega letališča odleteli prvi dopustniki

featured image

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so s prvim letošnjim čarterskim letom v Grčijo odprli glavno sezono organiziranih počitniških potovanj.

24. maja, 2024 16.51

Od danes naprej so na brniškem letališču na voljo večkrat tedenski čarterski leti v Grčijo, eno najbolj priljubljenih počitniških destinacij za Slovence, ki se na počitnice odpravljajo z letalom. S prvim letom glavne počitniške sezone so se potniki z letalom prevoznika Trade Air odpravili na grški Santorini. Tej destinaciji se bo poleg Krete pridružilo še 12 drugih grških destinacij, poroča STA.

Potniki bodo v letošnji poletni sezoni z brniškega letališča lahko poleteli na 57 destinacij. Čarterski leti bodo poleg Grčije najpogosteje leteli še v Francijo, Španijo, Egipt, Turčijo in Tunizijo. Turistične agencije bodo obenem ponujale lete v Portugalsko, Malto, Nizozemsko, Finsko, Islandijo, Zelenortske otoke, Azore in v Italijo.

Lete bo izvajalo sedem čarterskih prevoznikov. Poleg Trade Air še Aegean Airlines, Corendon Airlines, Fly Egypt, Nile Air, Nouvelair in White Airways. Organizatorji potovanj so slovenske turistične organizacije Palma, Kompas, Relax, Intelekta, ETI in Oasis, so pojasnili na Fraportu Slovenija.

turizem, turisti, ljudje, letalo, vzlet, turistične agencije
V Fraportu Slovenija so v prvem četrtletju zabeležili za četrtino več potnikov kot v istem obdobju lani. (Foto:Borut Živulović/BOBO)

V Fraportu Slovenija pričakujejo, da bodo na letališču na čarterskih letih oskrbeli več kot 150 tisoč potnikov, kar bi bilo enako lanski poletni sezoni, je za STA pojasnila poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel. Med januarjem in aprilom v medletni primerjavi so zabeležili 25-odstotno rast javnega potniškega prometa, oskrbljenih je bilo 370 tisoč potnikov. Do konca leta pričakujejo, da bodo na letališču našteli okoli 1,4 milijona potnikov, je še dejala Stapel.

Turistične agencije: Grčija bo spet najbolj priljubljena destinacija

V agenciji Relax Turizem beležijo velik porast turistov, ki počitnikujejo v Sredozemlju, predvsem v Grčiji. “Letos pričakujemo več kot 35- do 40-odstotno letno rast gostov, ki bodo počitnikovali v Grčiji,” je za STA dejal direktor odnosov z javnostmi pri Relax Turizmu Jože Režonja. Priljubljene ostajajo še Turčija, Egipt, Tunizija in Španija, beležijo pa tudi velik porast gostov, ki letijo na počitnice v Črno goro. Odpirajo pa tudi bolj eksotične destinacije, kot so Zanzibar, Tajska, Kolumbija in Mavricij.

Za letošnjo sezono pri Relax Turizmu pričakujejo, da bo z njimi letos na splošno počitnikovalo za med od 15 do 20 odstotkov več gostov kot leta 2019.

Turistična agencija, Relax, potovanja, turizem
Pri Relax Turizmu pričakujejo do 40-odstotno letno rast gostov, ki bodo počitnikovali v Grčiji. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Tudi v agenciji Palma izpostavljajo Grčijo kot prvo izbiro Slovencev, ki potujejo v Mediteran. Letošnjo sezono povezujejo 11 grških otokov, pri čemer je novost otok Lezbos, je za STA povedal direktor agencije Palma Matej Knaus.

Kot ugotavlja, Slovenci še naprej radi potujejo. Letos pričakujejo, da bodo zabeležili za od pet do 10 odstotkov več gostov kot v enakem obdobju lani. Temu pa bodo po Knausovih besedah sledili tudi prihodki agencije.

“Po dolgem obdobju smo skupaj z našimi partnerji iz tujine Slovenijo s čarterskimi leti povezali tudi s francoskimi provincami in junija tudi s španskimi provincami,” je za STA dejal Knaus in dodal, da je v ponedeljek v Sloveniji pristalo prvo letalo s francoskimi turisti.